Izostale reakcije: Kako smo došli do alarmirajućeg izvještaja OHR-a, još 2012. sve precizno opisano!

Specijalni rat u Bosni i Hercegovini kojeg vode snage s ciljem konačne podjele ove države traje već godinama. Blage reakcije Ureda visokog predstavnika i loša politika u dosadašnjem dijelu rada doprinijele su uveliko posljednjem izvještaju koji je u potpunosti ogolio katastrofalno stanje unutra BiH, a izazvano vanjskim djelovanjima, koji potpomognuti ‘unutrašnjim’ igračima razaraju BiH!

Ko sumnja drugačije neka za početak iščita studiju Friedrich Ebert Stiftunga iz 2012. godine pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2025: scenariji budućeg razvoja događaja”.

Iako su autori tek ‘naivno’ publikaciju predstavili kao predložak za intelektualnu vježbu, danas četiri godine prije 2025. godine, vidimo da su vježbu određeni primijenili u praksi.

Tada je jedini reagirao potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović, inače delegat u Domu naroda PSBiH, te je jasno poručio da nema mirnih razlaza, čistih etničkih linija, čehoslovačkog šampanjca i humanih preseljenja.

„Treba poštovati pravo na vlastito mišljenje ali je nuđenje bh. javnosti ovakvih teza i scenarija za svaku osudu. Jer, svakome ko je imao sreću da preživi ili spozna šta se na tlu BiH dešavalo u periodu od 1992. do 1995. trebalo bi biti jasno da bilo kakva disolucija, tačnije, antiustavna secesija, znači nova velika i nesaglediva stradanja. I zbog toga i zbog svega što se u njenoj dosadašnjoj historiji dešavalo, cjelovita demokratska i evropska BiH jednostavno nema alternativu“, kazao je tada.

Povod za reakciju Bećirovića bila je skandalozna konstatacija u ovoj publikaciji gdje je kao peta opcija navedeno da će BiH do 2025. godine nestati kao država.

U publikaciji je stajalo:

„Tinjajući etnički sukob, koji je trajao decenijama, kulminirao je disolucijom BiH na tri zasebne države pod okriljem međunarodne zajednice kako bi se spriječio nasilni sukob. Te nove zemlje sada su usredotočene na unutrašnje strukturalne promjene na njihovom putu ka evrospkim integracijama…“.

Interesantno, nijedan bh. zvaničnik osim Bećirovića nije reagirao na tekst ove publikacije.

Je li nas vječita defanziva koštala stanja u kojem se sada nalazimo?

U svojim predviđanjima mogućih scenarija, te 2012. godine, autori navode ono što danas živimo.

„Ni EU ni ostatak međunarodne zajednice nemaju jasnu strategiju očuvanja jedinstvene BiH i zauzimaju nedosljedan i često kontraproduktivan pristup reguliranja razvoja događaja“, ističu u ovoj publikaciji.

Interesantno je da tada predviđaju ‘mirni razlaz’ i Dejton 2 gdje bi čelnici tri konstitutivna naroda potpisale ovakav scenarij!

Spominje se i frustracija Bošnjaka i nasilne reakcije na ovakav čin!

Iz ovoga se može mnogo naučiti da izostajanje reakcije na vrijeme dovodi do realiziranja planova koje snage provode specijalnim ratom.

Stoga odsustvo od političkih ideja i konkretnih poteza probosanskih snaga je trenutno opasnije od samih ‘neprijatelja’. Ne moramo daleko otići, samo u 2012. godinu i shvatiti šta znači pasivno posmatrati događaje, pa čak i ako oni budu prikazani u vidu intelektualne vježbe.

Politika kao umijeće nemogućeg u BiH stvorila je niz subjektivnih promatrača opasnih objektivnih radnji koje BiH vuku na dno!

(TIP/Nap/Autor: A. Čorbo-Zećo)