Prof. Vedad Pašić odgovorio tuzlanskom SDA: U potpunosti odbacujem sve insinuacije…

Prof. Vedad Pašić na svom profilu društvene mreže Facebook odgovorio je na saopštenje Gradskog odbora SDA Tuzla.
Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:
˝S iznenađenjem i konsternacijom sam pročitao vaše saopštenje o mojoj malenkosti, te o stavovima i mišljenjima koje sam iznio na svom privatnom Facebook profilu. Moram odmah na početku istaknuti da u potpunosti odbacujem sve insinuacije iz vašeg saopštenja, koje sadrži i nekoliko lako dokazivih neistina.
Prije svega, pisanje statusa na ličnoj Facebook stranici nije nikakav „javni nastup“, već predstavlja iznošenje mišljenja i stavova koje apsolutno niko drugi nije ni na kakav način prinuđen pročitati niti intelektualno konzumirati.
Sekundarno, neistina je da sam ja na svom profilu na bilo kakav način „vrijeđao i ponižavao“ bilo koga, a pogotovo ne Gosp. Aliju Izetbegovića. Ja sam u (kako ga nazivate) „spornom statusu“ od 30.10.2021. godine (https://www.facebook.com/vedadpasic/posts/10158540313717548), naveo svoje mišljenje i stav o tome kako ja osobno percepiram djelo Gosp. Izetbegovića, a pogotovo u relaciji s mojim rodnim gradom. Istovremeno, lako je primijetiti svima koji doista znaju da čitaju da je status napisan u humorističkom stilu, namjerno blago provokativno, kako bi potaknuo različite identitetske grupe na razmišljanje o nekim stvarima, pa makar se sa mnom ne slagali, kako bi se možda neka uvriježena dogma makar malo poljuljala. Duboko sam uvjeren da je to dužnost svakog intelektualca.
Ukoliko bilo koga interesuje moj stav o ličnosti Gosp. Alije Izetbegovića, isti je lako također prije nešto više od godinu dana mogao pročitati na sljedećem linku (https://www.facebook.com/vedadpasic/posts/10157759425292548), objavljenom na godišnjicu njegove smrti 2020. godine.
Također navodite da ja “kretenskim” smatram prethodno ime te ulice “Aleja bosanskih vladara”. Samo ću reći da su “bosanski vladari” bili i “poglavnik” Ante Pavelić, kao i Tomislav II (rođenoga imena Aimone Roberto Margherita Maria Giuseppe Torino di Savoia, talijanski princ iz kraljevske dinastije Savoja, časnik talijanske ratne mornarice te kralj Hrvatske, princ Bosne i Hercegovine, vojvoda Dalmacije, Tuzle i Knina, vojvoda od Spoleta i od Aoste, princ od Cisterna i od Belriguarda, markiz od Voghera i grof od Pondera), kao i cjelokupna dinastija Karađorđevića. Sapienti sat.
U nastavku saopštenja vi navodite svoje stavove o djelu Gosp. Alije Izetbegovića, na što imate potpuno pravo. Dozvolit ćete međutim da ja imam isto, ali se doista ne bih želio raspravljati o našim razlikama u mišljenju, jer to je istinska ljepota svakog demokratskog društva – diverzitet istih. U nastavku se referirate na Etički kodeks Univerziteta u Tuzli, te imputirate da je moje iznošenje ličnog stava na privatnom profilu jedne društvene mreže u suprotnosti s istim. Ja ću samo navesti da je Članom 3 Kodeksa „svakom članu univerzitetske zajednice Univerzitet treba osigurati uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda koja se ostvaruju unutar univerzitetske zajednice, te druga prava garantovana Ustavom, zakonima i ostalim važećim propisima BiH.“ Napomenut ću samo da svaka povelja o ljudskim pravima podrazumijeva slobodu mišljenja i izražavanja – i to ne samo kada se drugima dopada izneseno mišljenje.
A pod punom pravnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da sam uvijek, tokom svoje dvadesetogodišnje karijere na Univerzitetu u Tuzli, sve svoje dužnosti i obaveze obavljao savjesno i profesionalno, čemu mogu posvjedočiti hiljade studenata kojima sam imao zadovoljstvo biti nastavnik. Vaša implikacija da je drugačije grubo je omalovažavanje mog patriotskog odnosa prema našoj zemlji i posebno obrazovanju u istom, zbog čega sam se iz inostranstva vratio u BiH ne jednom, već dva puta, s diplomama magistra i doktora nauka najjačih europskih univerziteta. Nek vam je na čast, gospodo autori!
Za kraj, posebno je problematičan vaš pokušaj politizacije Univerziteta i moje pozicije kao dekana Prirodno-matematičkog fakulteta. Prije svega, moj Facebook profil je moj lični profil, ne zvanična stranica bilo Fakulteta ili funkcije koju obnašam na istom. Na svu sreću, prošla su vremena kada je politika postavljala i smjenjivala rektora, prorektore i dekane Univerziteta u Tuzli, što je utvrdio čak i Ustavni sud BiH.
Ali ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je oba puta kada su članovi Naučno-nastavnog vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta meni učinili čast da budem izabran za dekana istog, to jest februara/marta 2017. godine i oktobra 2020. godine, na vlasti u Tuzlanskom kantonu je bila upravo Stranka demokratske akcije. Stoga, da u šali privedem kraju – trebam li vam se možda zahvaliti?
Za kraj, ja bih također pozvao pojedince iz GO SDA Tuzla koji stoje iza ovakvog skandaloznog saopštenja, da se u ovom teškom trenutku za našu zemlju malo manje bave statusima na ličnim profilima privatnih osoba, a malo više da se ponašaju kao ozbiljan politički subjekt, što Stranka demokratske akcije nesumnjivo treba da bude.
P.S. Napomenuo bih također da je skoro potpuni historijski koncenzus da je prvi republički državni šef Bosne i Hercegovine Predsjednik Prezidijuma Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH, dr Vojislav Kecmanović Đedo. Na kraju krajeva, on je predsjedavao Skupštinom koja je donijela Rezoluciju ZAVNOBiH-a, događaj koji mi danas slavimo kao Dan državnosti BiH, koja, kao što sam siguran da znate, ne počinje 1992. godine˝.
(TIP)