Pomjerena sjednica Vijeća sigurnosti, Amerikanci sada postavili svoju crvenu liniju

Sjednica Vijeća sigurnosti zakazana za danas 2. novembar posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini promijenjena je ili za srijedu 3. novembra ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra kada ističe mandat snagama EUFOR-a, objavio je Erol Avdović dopisnik iz Ujedinjenih naroda za medije iz BiH.

–  “Rovovska borba” se vodi u UN-u oko toga kako da se suprotstavi ruskoj koncepciji da se “spasi soldat Mirorad”. Scenario je izgledao veoma jednostavan: Ostaviti ovako (slab) EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog Visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini.

Rusi su naime u Vijeću sigurnosti UN-a zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a (iako ovako mali broj vojnika odgovara u usporedbi sa mogućnošću robusnijih NATO snaga) – ako se Vijeću sigurnosti obrati Christian Schmidt. Ali, baš kao u dobrim western filmovima na scenu je stupila (zapravo iza zatvorenih vrata) američka diplomatska konjica. Sada Amerikanci imaju svoje uvjete. Rekao bih, Amerikanci su sada postavili svoju crvenu liniju. Nastavlja se.

Neće to ići baš tako jednostavno po šnitu koji je izgleda skrojen u Moskvi. Čini se da je Palmerov neuspjeh u Sarajevu oko prijedloga o reformi izbornog zakona, naravno, mora se naglasiti – tek u prvoj rundi diplomatskog manevrisanja – probudio Washington.

Sve se sada poklopilo, da ne kažem udružilo – izravno američko suprotstavlanje Rusima oko Bosne, boravak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Glasgowu, gdje bi moglo doći de nekakvog susreta sa američkim predsjednikom Joe Bidenom, doprinosi tom pomjeranju u pravom smjeru”, objavio je na FB Avdović.

(TIP/Nap)