Intervju/Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović najavio da Tuzla dobija ‘suhu luku’

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u intervju za RTV TK otkrio je da Tuzla uskoro dobija ‘suhu luku’. Prema njegovim riječima, Tuzla će postati centar tzv. ‘brodarstva na suhome’.

˝Sada svi idu u luku u Rijeci (Hrvatska) i šleperi čekaju da se njihovi kontejneri ocarine i dalje ih voze širom kontinenta. Ovoga puta kontejner se ne bi otvarao u Rijeci, nego u Tuzli. I ovdje onda dolazi onaj ko će ga pretovariti na svoj šleper. Tuzlanske firme, firme iz Sarajeva i dr., neće više morati ići po kontejner u Rijeku nego u Tuzlu, što im je mnogo isplativije. Dosta ozbiljnih ljudi je uložilo svoj trud kako bi se to desilo baš u Tuzli. Trenutno postoji samo jedna ‘suha luka’ na prostoru bivše Jugoslavije, u Beogradu. Zamislite koje će nam se tu prilike sada otvoriti i stvoriti kada mi postanemo ‘suha luka’. Izgradnjom  ‘Y’ cestovnog kraka Brčko-Orašje-Tuzla-Žepče, Tuzla postaje centar i tek tada ide pravi razvoj Tuzle˝, kazao je Imamović.

Njegov san i cilj je da Tuzla bude najljepši i za građane najudobniji grad za život u Bosni i Hercegovini. Neće svanuti grad da su svi problemi u gradu riješeni. Ali mi idemo prema tom cilju. Ljestvicu smo visoko podigli. Naša strategija razvoja je uključenost građana, kvalitet života i  održivi ekonomski razvoj˝, istakao je gradonačelnik Tuzle.

(TIP)