Foto: Otpalom lišću daje novi život: Mnogi žele kupiti moje kreacije

Nakon što skupim lišće, crtam po papiru, pazeći na dijelove koje treba rezati, zatim zalijepim papir na list i režem crtež žiletom. Ovaj hobi mi pomaže da kreativno razmišljam i u drugim područjima…

Kanat Nurtazin iz Kazahstana je prije osam godina započeo svoj projekt ‘100 metoda crtanja’, a umjetnost rezanja lišća mu je jedna od najdražih. Otpalom lišću tako daje drugi život.

– Tijekom jeseni 2013. godine na ulici je bilo puno otpalog lišća pa sam došao na ideju da ga koristim kao materijal za crtanje. Jednostavno zamišljam svijetli trenutak koji želim podijeliti sa svojom publikom. Nacrtam ga na list i režem žiletom – otkrio je Kanat koji radi kao viši menadžer na Sveučilištu Nazarbayev.

Skuplja lišće lijepog izgleda, a najviše javorovo zbog boje, teksture i oblika.

– Nakon što skupim lišće, crtam po papiru, pazeći na dijelove koje treba rezati, zatim zalijepim papir na list i režem crtež žiletom. Papir daje dodatnu potporu listu. Ako prerano odlijepim papir, list se samo skupi – objasnio je i dodao da je najvažnije pronaći najbolje mjesto za snimanje fotoaparatom, prenosi 24sata.hr.

– Trebalo mi je vremena da shvatim koji je savršen kut i vrijeme za fotografiranje. Zatim napravim neke izmjene pomoću alata za uređivanje fotografija i objavim sliku na svom Instagramu. Otprilike jedan rad može potrajati i do dva tjedna, od početka do završne faze – rekao je Kanat.

Ovaj hobi mu pomaže da razmišlja kreativno u bilo kojem području.

– Ono što mi se jako sviđa u rezanju lišća je to što kontroliram svaki korak u procesu i stvarno je zadovoljstvo vidjeti pretvorbu iz osnovnog lista u umjetničko djelo. Uobičajeni alati koje koristim za crtanje su žilet, papir i ljepilo – dodao je i otkrio da dobiva puno zahtjeva ljudi koji žele kupiti njegovo lišće pa trenutno radi na pokretanju svoje online trgovine, piše Bored Panda.

(TIP/Foto: Instagram)