Djeca posadila „Dječiju šumu“ na Slanoj banji u Tuzli

Šetalište Slana banja u Tuzli bogatija je za trideset novih sadnica zimzelenog drveća, koje su u utorak zasadili mališani iz dječijeg vrtića “Mala akademija”.  Akciju je realizovao Rafting klub “Tuzlak” uz podršku Fondacije Tuzlanske zajednice i USAID-a. Cilj projekta je edukacija i uključivanje mladih u očuvanje okoliša. Svako posađeno drvo u maloj šumi na Slanoj banji, nosit će ime jednog od tridesetoro djece, zajedno će rasti, drvo će davati kiseonik, a brigu o njima će voditi mališani koji su ih posadili.

Rafting klub „Tuzlak“  je sa 30 mališana, polaznika Udruženja za kretivni razvoj „Mala akademija“ i njihovih 20 prijatelja posadilo 50 četinara na Slanoj banji. Sadnji se pridružila i direktorica misije USAID BiH Courtney Chubb, budući da je projekt podržan kroz USAID-ov petogodišnji program Snaga lokalnog.

U proteklom periodu, Rafting klub „Tuzlak“ je u okviru inicijative „Dječija šuma“ održao 4 eko radionice o primarnoj selekciji otpada, čišćenju otpada u šumi, rastu biljaka i značaju kiseonika. Podmlađivanje flore na lokalitetu Slane Banje bila je završna i najvažnija aktivnost, ističe koordinator projekta Vladislav Vlajić:„Poznato je da je za bilo kakve ozbiljnije društvene promjene potrebno sistematično i dugoročno raditi sa mladima. Zbog toga mi u većini svojih projekata tražimo prostor za edukovanje i uključivanje mladih u očuvanje okoliša. Da bismo klince i klinceze pripremili za današnju sadnju, održali smo 4 edukativne radionice koje su im bile vrlo zanimljive. Bilo je divno u ovom periodu gledati zadovoljna lica djece, znajući da se tako stvaraju pozitivne navike i društveno odgovoran odnos prema prirodi koju dijelimo. Danas smo posadili dječiju šumu, a svako posađeno drvo će nositi ime jednog od pedesetero djece i nakon sadnje će zajedno rasti, a mališani koji su ih posadili će voditi brigu o stablima.”

Grad Tuzla odobrio je lokaciju za sadnju, kako bi se šuma koja pokazuje ozbiljne znake starenja podmladila, te je također obezbijedio tehničku podršku JKP Komunalac. Pored toga, podršku su pružili i volonteri pokreta “Let`s do it” Tuzla. Na ovaj način evidentno je kako male lokalne inicijative mogu biti generatori saradnje između različitih sektora, te na taj način postati i inicijatori većih promjena u svojim zajednicama.

„Drago mi je što sam se danas ovdje u Tuzli pridružila partnerima iz Fondacije Tuzlanske zajednice i novoj generaciji mladih aktivista. Ovo je samo jedna od mnogih lokalnih inicijativa podržanih kroz naš program Snaga lokalnog, u kojem su građani ti koji mijenjaju svoje zajednice. Prosperitet počinje lokalnim razvojem, pri čemu lokalni akteri preuzimaju vodstvo u rješavanju razvojnih izazova. Drago nam je što se ova inicijativa bavi problemima okoliša i klimatskih promjena. Američka vlada smatra da su zaštita okoliša i svijest i učešće građana u takvim inicijativama izuzetno važni. Dugoročna promjena moguća je samo ako su svi uključeni u društvene procese, a posebno djeca. Bilo mi je zadovoljstvo pridružiti se tuzlanskoj djeci u sadnji 50 sadnica četinara. Nadam se da će se brinuti za novu šumu dok odrastaju zajedno sa svojim drvećem.”, rekla je tom prilikom Courtnex Chubb, direktorica misije USAID u BiH, koja se pridružila djeci u sadnii stabala.

Naglašavajući koliko je značajna podrška partnera u projektu, Vlajić i članovi Kluba posebnu zahvalu za učešće u projektu i nezaboravne trenutke tokom aktivnosti ipak upućuju djeci i osoblju Udruženja za kreativni razvoj „Mala akademija“. Zarja Karamehmedović jedna je od polaznica „Male akademije“ koja je danas sa roditeljima i učiteljicama posadila svoje drvo: „Danas su svi moji drugari i ja posadili šumu da bi naša planeta mogla da diše, i bilo je jako zabavno.“

Ovu lokalnu inicijativu podržala je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg na području TK provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa Snaga lokalnog.

(TIP/Video: RTV7)