Škole u TK planiraju brojne aktivnosti – Hoće li koronavirus to dozvoliti?

U školama na području Tuzlanskog kantona nastava je i dalje redovna. Pored toga, u toku je i vrednovanje rada, koje zbog pandemije prošle godine nije potpuno realizirano. Iz Pedagoškog zavoda ističu kako se postepeno vraćaju aktivnostima koje su imali prije pojave koronavirusa. Hoće li epidemiološka situacija to omogućiti?

Osnovna škola “Tušanj” u Tuzli je najbrojnija u tom gradu, ali i prepoznatljiva po kvaliteti rada. Prije pojave koronavirusa, u posljednjem postupku vrednovanja rada našla se među tri najbolje škole u Tuzlanskom kantonu.

“Zaista je jedan veliki izazov raditi u sadašnje vrijeme, s obzirom na brojnost naše škole, to jeste da školu pohađa 840 učenika, da je veliki broj zaposlenika, ali izdržat ćemo i ovaj izazov, kao što smo sve prethodne”, ističe Amela Sinanović, direktorica OŠ “Tušanj” u Tuzli.

U toku procesa vrednovanja rada u prošloj godini, planiran je obilazak osnovnih i srednjih škola.

“Vidjeli smo, ukoliko su neke stvari unutar škola malo promijenjene u odnosu na razdoblje prije pandemije, tako da kroz ovo vrednovanje pokušavamo podići razinu kvalitete rada unutar škola”, kaže Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Epidemiološka situacija u školama nije zabrinjavajuća i postotak djece i osoblja u izolaciji je nizak, ako se uzme u obzir da u Kantonu ima više od 48.000 učenika, kažu iz Zavoda. Prema posljednjim podacima, 545 učenika i 43 zaposlenika su u izolaciji, kod 145 učenika je potvrđena Kovid infekcija.

S ciljem postepene normalizacije stanja, u planu su i druge aktivnosti.

“I kroz seminare pokušati organizirati određene stvari i ponuditi našim nastavnicima kvalitetnije obuke. 42 natjecanja koja organiziramo pokušat ćemo realizirati već od kraja 12-tog i početka prvog mjeseca i na taj način dati mogućnost učenicima da iskažu i pokažu svoja znanja”, navodi Čiča.

“Moraju imati vrijeme kad se ide na nastavu, aktivnosti. Oni nekako trebaju to kao djeca, da bi njihovo odrastanje bilo što bezbolnije i kvalitetnije”, kaže Marijana Klapić, majka učenika.

Iz Kriznog štaba su oprezni u planiranju, nadaju se stabilnoj epidemiološkoj situaciji.

“Da ćemo moći nastaviti redovno odvijanje nastave. Sve drugo i više od toga, moramo dobro razmotriti epidemiološku situaciju prije takvih odluka”, naglašava Božo Jurić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

A nakon donošenja novih naredbi Kantonalnog kriznog štaba, očito postaje sve neizvjesnije šta dalje slijedi. Svi naši sagovornici priželjkuju stabilizaciju stanja, kako bi školarci mogli imati sve ono što je za zdravo odrastanje i obrazovanje neophodno.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Bektić)