Patike Michel Jordana prodate za rekordnih 1,47 miliona dolara

Par potpisanih patika koje je nosila američka košarkaška zvijezda Michael Jordan prodate su na aukciji za rekordnih 1,47 miliona dolara, javlja BBC.

Potpisane patike je kupio Nick Fiorella, poznati kolekcionar. Prije aukcije, procijenjeno je da će se prodati za između 1 i 1,5 miliona dolara. Jordan je koristio par crveno-bijelih patika kompanije Nike – Nike Air Ships tokom svoje prve sezone sa “Chicago Bullsima” 1984. godine.

To je bila godina kada su on i ova kompanija započeli saradnju na stvaranju njegovog prepoznatljivog brenda odjeće i obuće.

Ova cijena je najveća ikada plaćena obuća iz bilo kog sporta koja se nosila tokom igre.

Jordan, koji je većinu svoje karijere proveo u “Chicago Bullsima”, postao je globalna ikona i pomogao je da se NBA profil podigne širom svijeta. Mnogi ga vide kao najboljeg igrača u istoriji košarke.

Jordan, koji se povukao 2003. godine, postao je i prvi milijarder u istoriji NBA lige. Međutim, nisu Jordanove patike najskuplje koje su ikada prodate. Taj rekord pripada reperu Kanyeu Westu, čiji su patike, takođe kompanije “Nike” (Nike Air Yeezy 1 Prototypes) prodate za 1,8 miliona dolara putem privatne prodaje u aprilu.

(TIP/Srna/Foto: Sotheby’s)