Dodik nakon sastanka s Vučićem: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir

Poruke mira na sastanku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. Mir nema cijenu ni alternativu, a predstavnici Republike Srpske vratit će se u institucije BiH onda kada bude riješeno pitanje korištenja šuma i poljoprivrednog zemljišta.

Još jedan u nizu historijskih susreta Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Ovaj je održan za vrijeme, kako to kažu, najveće krize u BiH od Dejtona, toliko velike da je mogući rat postao dio svakodnevnog javnog diskursa. Do danas.

„Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam lično spreman da se žrtvujem za RS“, rekao je Dodik.

A ta žrtva neće biti nikakvo raspeće već grijanje stolice i razgovor.

“Razgovor nema alternativu, moramo da vodimo dijalog s Bošnjacima. Taj dijalog mora da bude odgovora, jedni i drugi moramo da se ostavimo sopstvenih snova o mogućem životu ili pobjedi na drugim narodom jer mislim da možemo da pobjeđujemo samo ukoliko razgovaramo, dogovaramo se i razmišljamo u budućnosti jednih i drugih”, kazao je Vučić.

Samostalnost RS-a više nije tema, a uslov za povratak u bh. institucije sad se sveo samo na vraćanje šuma i zemljišta u nadležnost manjeg bh. entiteta.

„Nijednu aktivnost ne provodimo na odvajanju i secesiji. Kad smo o tome pričali to su bile neke daleke hipotetičke mogućnosti, ako se stvari ne rješavaju”, naveo je Dodik.

Što se tiče najavljenih sankcija pojedincima u RS-u, uključujući i večerašnjeg gosta, Srbija ima jasan stav:

“Srbija se neće priključiti bilo kakvim sankcijama, neće biti blokade na Drini niti bilo čega sličnoga dok sam na ovom mjestu predsjednika republike i dok imam takvu vrstu uticaja na politički život u Srbiji”, poručio je Vučić.

I da ponovimo još jednom…

„Ja sam čovjek isključivo mira, ali nisam ni spreman da odem odavde i da ispadnem glup za ovaj svoj narod koji predstavjlam tamo i da ga dovedem u zabludu. Zato se borim za njih. Ja nemam nikakvo oružje, nimam ništa od toga. Ali nisam spreman da prihvatim tortutu i nerazumijevanje za teške situacije. Zato tražimo razgovore s prijateljima”, rekao je Dodik.

I teško Aleksandru Vučiću da bude mirotvorac i faktor stabilnosti pored Milorada Dodika. Do nekog novog sukoba.

(TIP/Izvor: federalna.ba)