Nastavlja se kriza u KO SDA TK: U toku prikupljanje potpisa za sazivanje vanredne sjednice Skupštine

Nastavlja se kriza u Kantonalnoj organizaciji  SDA Tuzlanskog kantona. Prema saznanjima TIP-a,  u toku je prikupljanje potpisa članova Skupštine za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se trebalo raspravljati o stanju unutar KO SDA TK.

Inicijativu je pokrenulo nekoliko općinskih organizacija SDA u Tuzlanskom kantonu koje su nezadovoljne stanjem unutar organizacije, a podržala su je i četiri načelnika SDA u TK (Banovići,  Živinice, Doboj Istok, Teočak). Do sada je inicijativu potpisalo više od 50 članova (ukupno Skupština KO SDA TK broji 95 članova), što je više od jedne trećine koliko je potrebno za sazivanje Skupštine.

Kako saznajemo, rukovodstvu KO SDA TK se zamjera loš izborni rezultat, gubitak vlasti u Tuzlanskom kantonu, donošenje odluka u uskom krugu ljudi, nepoštivanje Statuta i nesazivanje Skupštine Kantonalne organizacije skoro dvije godine. Iako je obaveza svakih šest mjeseci da Kantonalni izvršni odbor podnosi izvještaje Skupštini, od februara nije održana redovna sjednica.

Također, pojedini članovi Skupštine smatraju odgovornim rukovodstvo za krize koje su se desile u općinskim organizacijama SDA Srebrenik, Gadačac i Tuzla gdje je došlo do velikih podjela. Isto tako, pojedi članovi Skupštine  smatraju da je nedopustivo lako odricanje od strane rukovodstva Kantonalnog odbora od jedne značajne grupacije birača porijeklom iz Podrinja, što je posebno izraženo u GO SDA TK.

(TIP)