Luksemburžani će moći da gaje kanabis za ličnu upotrebu

Vlada Luksemburga saopštila je danas da će dozvoliti svojim građanima da gaje kanabis za ličnu upotrebu.

Takva odluka je rezultat koalicionog dogovora liberala, socijaldemokrata i zelenih iz 2018. a koju su “gurali” mladi iz tri partije.

Dozvoljavanjem trgovine i posjedovanja sjemena kanabisa, Luksemburg planira da omogući odraslima da legalno gaje do četiri biljke kanabisa po domaćinstvu za ličnu upotrebu.

Luksemburg ima 620.000 stanovnika.

Odrasli Luksemburžani moći će da kupe sjeme u luksemburškim prodavnicama, da ga uvezu iz inostranstva ili kupe preko interneta kako bi se omogućila proizvodnja sjemena u komercijalne svrhe kod kuće.

Međutim, na snazi će ostati zabrana konzumiranja i nošenja kanabisa u javnosti, kao i zabrana trgovine proizvodima od kanabisa, osim sjemena.

Takođe će djelo potrošnja i nošenje količine do tri grama biti prekvalifikovano i više se neće tretirati kao krivično djelo nego kao prekršaj.

Glavni cilj vlade u ovom trenutku je da reguliše upotrebu i uzgajanje kanabisa “u svoja četiri zida”, rekao je za EURACTIV kopredsjednik luksemburških Zelenih Meris Šehović.

On je kaznu za nošenje i upotrebu kanabisa, od 145 eura, kako je planirano, uporedio sa onom za prekoračenje brzine.

Šehović je rekao da vlada namjerava da vremenom reguliše i gajanje veće količine nadajući se eventualnom razvoju nacionalne organske proizvodnje.

Međutim, za sada nema rokova za tako nešto.

(TIP/Beta)