Znanstvenici: Spoj koji sadrže predmeti iz svakodnevne upotrebe uzrokuje preranu smrt

Znanstvenici su identificirali uobičajenu kemikaliju povezanu s ranom smrću, a loša strana je što se još uvijek legalno nalazi u tisućama proizvoda – od kojih su vam neki možda pod nogama.

Istraživači s NYU Langone istraživali su ftalate, plastifikacijske kemikalije koje se koriste u svemu, od vinilnih podova, zavjesa za tuširanje do omota za hranu i kozmetiku. Istraživanja ukazuju na veliku cijenu korištenja ove kemikalije ne samo na zdravlje i opstanak ljudi, već i gospodarstvo. Američki istraživači zaključili su da ftalati uzrokuju do 100.000 prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje starijih odraslih Amerikanaca, uz gubitak od 40 do 47 milijardi dolara u gubitku produktivnosti.

Kako je studija pokazala, prethodna istraživanja već su povezala izloženost ftalatima sa svim vrstama zdravstvenih problema, uključujući:

  • Rak dojke i štitnjače
  • Prijevremeni porod
  • Gestacijski dijabetes
  • Pretilost u djetinjstvu i odrasloj dobi
  • Dijabetes kod odraslih
  • Endometrioza
  • Neplodnost

Jedno istaknuto otkriće u najnovijem istraživanju uključuje vezu između visoke razine ftalata u urinu i većeg rizika od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti. Veza je bila osobito izražena kod muškaraca.

“Naši nalazi otkrivaju da je povećana izloženost ftalatima povezana s ranom smrću, osobito od srčanih bolesti”, kaže dr Leonardo Trasande, vodeći autor studije.

Iako ova vrsta studija ne pruža izravne dokaze o uzroku i posljedici, tim kaže da planira daljnje proučavanje specifičnog biološkog mehanizma koji bi mogao naglasiti doprinos ftalata skraćivanju života. Posebice će se istraživati ​​uloga koju ftalati mogu odigrati u regulaciji hormona i upalnim procesima, piše Index.hr.

(TIP/Foto: 123RF)