Standard nikada niži, cijene divljaju, politika ćuti?

Posljednje najave o poskupljenju električne energije odnose se na potrošače koji se napajaju po srednjem i visokom naponu te za javnu rasvjetu, što znači kako kućanstva i mali potrošači za sada nemaju razloga za brigu, poručuju su ovih dana iz sve tri tri elektroprivrede u BiH.

Kako ističu takvih je znatno manji broj od broja malih potrošača, ali troše mnogo više ukupne energije, pa tako Elektroprivreda BiH isporučuje 40, a Elektroprivreda HZHB 32% energije na području Federacije BiH, dok  Elektroprivreda Republike Srpske velikim potrošačima isporučuje 40% ukupne električne energije. 

U Regulatornom agenciji za energiju Federacije BiH (FERK) su juče posebno komentarisali najavljeno poskupljenje električne energije za privrednike tvrdeći da je očito došlo do poremećaja cijena na tržištu električne energije. Zbog toga, kako su pojasnili, poskupljenje struje mogu očekivati privrednici odnosno poduzetnici i pravna lica u Federaciji BiH, ali ne i mali potrošači, u što spadaju stanovi i kuće.

Poručili su i da drastično povećanje struje može spriječiti samo Vlada FBiH.

Situacija u Republici Srpskoj je nešto drugačja barem prema tvrdnjama Luke Petrovića, generalnog direktor Elektroprivrede RS: ”Što se tiče privrede, mi sa privredom imamo usaglašene stavove da već treća godina postoji postepeno povećanje cijena električne energije ka tržišnim cijenama i one su danas daleko ispod tržišnih cijena. Što se tiče domaćinstava, oni su bezbrižni i neće biti povećanja cijana električne energije ”, rekao je.

Međutim u udruženjima potrošača i sindikatima radnika ovakve izjave ocjenjuju kao krajnje neozbiljne jer je neminovno je da će rast cijena električne energije privrednicima ima višestruk efekat prije svega u poskupljenju proizvodnje, manjoj konkurentnosti, a potom krajnjoj cijeni samih proizvoda za građane.

Kako onda preživjeti u zemlji u kojoj je prije pandemije bilo siromašno svako šesto domaćinstvo, a svaki četvrti zaposleni radnik svojoj familiji nije mogao obezbjediti izlazak iz siromaštva. U zemlji u kojoj je tada čak 600.000 stanovnika Bosne i Hercegovine živjelo ispod granice siromaštva, sa 3 do 5 KM dnevno i na spavanje odlazilo gladno. Koliko je tek pandemija liniju siromaštva spustila niže?

Tako u Savezu samostalnih sindikata BiH, upozoravajuda se svaki rast troškova poslovanja, posebno u realnom sektoru, uglavnom amortizuje smanjenjem ili prestankom isplate i onako preniskih plata radnicima realnog sektora. Takođe, podjećaju i da najava poskupljenja struje dolazi u vrijeme intenziviranih zahtjeva sindikata za povećanje najniže plate. Poučeni ranijim iskustvima, jasno je, zaključuju, da će biti upotrebe, ali još više zloupotrebe ove situacije kao opravdanja da plate radnika i dalje ne mogu značajno rasti.

Nadalje, prema dostupnim informacijama, opravdanje za rast cijena struje nisu drastično veći troškovi proizvodnje, nego u prvom redu cijena na berzi u Mađarskoj.

“Drugim riječima, cijena struje mora rasti jer su drugi spremni da je plate skuplje nego mi. Ovo bi možda i bilo logično da su Elektroprivrede privatne firme, a ne javna preduzeća. Svjedočimo ekspanziji u realnom sektoru, rastu izvoza, što je izuzetno dobro, ali to bi sve moglo doći u pitanje u slučaju bilo kakvih nepromišljenih odluka. Iako ova zemlja leži na uglju, mi taj potencijal očigledno ne koristimo u potpunosti.  A mogli smo i to poštujući sve ekološke norme. Možda cijela ova situacija želi iskorisiti za “sanaciju” rudnika, što u prijevodu znači otpuštanje rudara i zatvaranje pojedinih rudnika. A, možda treba poslužiti za nastavak forsiranja priče o mini-hidrocentralama, od kojih osim njihovih gazda niko neće imati neku značajniju korist, a o trajnim ekološkim posljedicama je suvišno govoriti?! Na kraju, tvrdnje da poskupljenja struje neće biti za građane su najblaže rečeno neozbiljne. Ko će platiti veće cijene proizvoda i usluga, do kojih će sigurno doći zbog skuplje struje privredi, ako neće građani, penzioneri, i radnici?”, zaključuju u Savezu samostalnih Sindikata  BiH navodeći i da je ovo izuzetno ozbiljna i osjetljiva situacija, sa mogućim nesagledicim posljedicama te su stoga uputili zahtjev Vladi da hitno usvoji odluku kojom će se zabraniti rast cijena najosnovnijih životnih namirnica jer su radnici već sada u situaciji da, zbog niskih i/ili neredovnih plata, ne mogu sebi i svojim porodicama osigurati ni minimum onoga što im treba za život.

I u Udruženje za zaštitu potrošača “DON” se otvoreno pitaju da li nam sada prijeti i mrak, dok smo već danima suočeni pričama o poskupljenjima, kako osnovnih životnih namirnica, plina i goriva. Zahtjevaju što hitnije pregovore u kojima će učestvovati I predstavnici potrošača

“Najava poskupljenja već je izazavala uznemirenost među stanovništvom, naravno sa razlogom, jer većina građana /potrošača preživljava i jedva sastavlja kraj sa krajem. Zahtijevamo od nadležnih na svim nivoima da zaustave trend poskupljenja i odbijanje zahtjeva koje najavljuju javni snabdjevači vezano za poskupljenje. Potrošači već plaćaju dovoljno visoke cijene električene energije, kao i obnovljive izvore energije, iz kojih se finansiraju mnoge vjetro, sunčane i hidro elektrane, da bi se od istih otkupio dio električne energije koji se prodaje potrošačima”, zaključuju u  Udruženju za zaštitu potrošača “DON”.

(TIP/Izvor: Buka/Autorica: Tatjana Čalić)