Foto/Mirsad Kukić na tribini u Tuzli: Naši građani su na rubu siromaštva zbog nepravedne raspodjele javnih prihoda

U organizaciji Gradskog odbora PDA Tuzla u petak je Kongresnoj dvorani Hotela Mellain održana tribina „Aktuelna politička situacija“ na kojoj se prisutnim članovima obratio Mirsad Kukić, predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA).

Prvi čovjek stranke istakao da je veliki problem za Tuzlanski kanton nepravedna preraspodjela javnih prihoda i naglasio potrebu za decentralizovanu preraspodjelu javnih prihoda.

– Novac su nam uzeli na nepravedan način. Odnos je jedan naprema dva. Naše dijete, naš policajac ili naš učitelj u Tuzlanskom kantonu je dva puta jeftiniji od arajevskog. 50 miliona konvertibilnih maraka nam uzimaju svake godine od preraspodjele javnih prihoda od 2006. godine. Pogubno je to za naš kanton i ljude – smatra Kukić, koji je poručio da ne smijemo dozvoliti da Tuzlanski kanton ostane crna rupa, jer je preraspodjela javnih prihoda katastrofalna za naš kanton.

Kukić se na tribini u Tuzli osvrnuo i na federalnu Vladu u tehničkom mandatu, čiji je loš rad posebno došao do izražaja u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Federalna vlada nije na vrijeme reagovala i obezbjedila građanima vakcine. Oslonili smo se na sadaku drugih. Vlada FBIH nije ništa uradila za Tuzlanski kanton. Naši su građani došli na rub siromaštva. Imamo gladnih ljudi, i ljudi koji ne mogu školovati svoju djecu – kazao je Kukić.

Govoreći o energetskom sektoru on je naglasio da će energetska kriza ubro doći i da će samim time neminovno doći i do poskupljenja osnovnih životnih potrepština. Kukić smatra da treba graditi Blok 7, i da izgradnja ovog bloka vodi očuvanju suverenosti i nezavisnosti države.

Kad je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji u državim Kukić smatra da naši političari namjerno kreiraju vještačke probleme i spletkare zbog ubiranja jeftinih političkih poena. Upravo zbog ovih razloga imamo političare koji se ne bave suštinom i ne rješavaju probleme. Izborni zakon i problemi oko načina na koji će se sprovesti Općii izbori zauzeli su poseban dio u obraćanju Kukića na tribini u Tuzli.

– Izborni zakon je glavni problem u Federaciji. Ako ne dođe do promjene ustava i izbornog zakona onda nema izbora. To u praksi znači da će ova nelegalna federalna Vlada ostati i dalje. To je opasno. Izborni zakon treba poštovati kolektivitet. Presudu Sejdić-Finci također treba ispoštovati izbornim zakonom – zaključio je Kukić na tribini u Tuzli.

Predsjednik Gradskog odbora PDA Tuzla Senad Mehmedinović naglasio je da Gradski odbor radi u punom kapacitetu i da se svojim radom uspio nametnuti u Tuzli kao politički faktor.

– Imamo dobru infrastrukturu stranke, od mjesnih ogranaka do asocijacija žena i mladih. Nastojimo svojim radom biti aktivni u Gradskom vijeću Tuzla. Pred svaku sjednicu Vijeća obilazimo mjesne zajednice i detektujemo najveće komunalno – infrastrukturalne probleme koje pokušavamo riješiti putem inicijativa i pitanja. Svrha politike je između ostaloga pomoći i olakšati živote ljudima – mišljenja je Mehmedinović.

Također, Mehmedinović je naglasio i na devijacije koje se dešavaju u posljednje vrijeme, odnosno dodao je da se već vode kampanje koje određene grupacije elita baziraju na zastrašivanju građana koristeći se tehnikama manipulacije u političkom diskursu.

Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora PDA TK, istakao je da je politička situacija u kantonu stabilna, kao i vladajuća koalicija, te da je PDA je najstabilniji faktor u Tuzlanskom kantonu.

Samir Imamović, generalni sekretar PDA je, između ostalog kazao, da je aktuelna vlast opterećena korupcijom te, umjesto da se bavi zaštitom naroda, ljude plaši novim ratom i sukobima, kojeg neće biti.

(TIP)