Šteta od požara u Srebreniku milionska, ali nijedan radnik neće ostati bez posla

U požaru koji je sinoć zahvatio Fabriku namještaja ”Zaharex” kod Srebrenika nasreću nije bilo ljudskih žrtava, ali je šteta koja je pričinjena, nezvanično milionska. Uzroci požara nisu poznati, a Gradska uprava Srebrenik i Vlada Tuzlanskog kantona će preuzeti zbrinjavanje stotinjak radnika iz ovog pogona, i niti jedan radnik neće ostati bez posla.

Radnici kompanije Zaharex kod Srebrenika sinoć su s nevjericom posmatrali veliki plamen, koji je skoro u potpunosti uništio postrojenja u kojima su do jučer zarađivali za hljeb i prehranu za svoje porodice. Danas nisu bili raspoloženi za razgovor. Vatrenu stihiju koja je gutala sve pred sobom sanirali su u jutarnjim satima vatrogasci iz Srebrenika, uz pomoć kolega iz Tuzle, Gradačca i Lukavca. Brzom intervencijom izbjegnuta je veća tragedija.

„Uspjeli smo presjeći požar koji se kretao prema glavnom skladištu i rezervoarima za proizvodnju poliuretanskih pjena odnosno spužve. MI smo uspjeli tu da izbjegneom jednu veliku ekološku katastrofu“, rekao je Muhamed Ibrić, komandant vatrogasne jedinice Srebrenik.

O tome svjedoče i očevici i komšije. Uznemirio ih je veliki plamen, koji je prijetio i okolnim kućama.

„Iskreno, meni je zbilja žao, prvo žao mi je ljudi, žao mi je imovine te. Svi ćemo mi to osjetiti na svojoj koži“, kaže Ibrahim Jukan, očevidac.

Dva vatrogasca su tokom gašenja požara povrijeđena. Danas je njihovo zdravstveno stanje stabilno. Mendžment fabrike u naizgled bezizlaznoj situaciji.

„Ja se nadam da ćemo mi u narednom periodu nekih četiri – pet dana naći neko rješenje kako zadržati te radnike, a da naravno uspijemo mi sve te troškove isfinansirati koji će te troškove pratiti“, kaže Mirnes Mehmedović, direktor firme Zaharex d.o.o.

No, kako je za FTV potvrdio Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika, svi radnici će biti zbrinuti, kroz dva programa zapošljavanja. Pomoći će i Vlada Tuzlanskog kantona.

“Napravili smo jedan plan stabilizacije i sanacije Privrednog društva Zaharex i što smo zaključili i što će biti odgovornost prvenstveno Gradske uprave Grada Srebrenik jeste da niti jedan radnik ne smije ostati bez posla”, pojašnjava Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika.

“To znači da jedan dio ovih ljudi zaposlimo po drugim preduzećima na ovaj mjesec ili dva koliko bude trajala ova sanacija preduzeća”, kazao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Mjesto nesreće i dalje osiguravaju pripadnici policije, a uviđaj će početi nakon što budu ispunjeni svi sigurnosni uslovi, što neće biti moguće prije sutra, zbog visoke temperature koja se stvorila unutar opožarenih prostorija.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Dino Durmić)