Stav EU jasan: Onaj ko dovodi u pitanje cjelovitost BiH nije prihvatljiv EU

Evropska unija održala je konferenciju za novinare na kojoj su novinari iskoristili priliku kako bi postavili pitanje o gorućim problemima u Bosni i Hercegovini. Tražili su komentar Ureda Josepha Borella o izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Portparol EU Peter Stano ponovio je jasnu poruku i stavu EU: “svako ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Evropskoj uniji”.

Na pitanje novinara Krasniqija Ekrema da li Ured Borella ima informacije da je “najmanje sedam članica EU koje će podržati mirnu disoluciju u BiH”, Stano je kazao: “Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU – posvećeni smo suverenitetu i intgeritetu BiH”.

Govoreći o najavama Dodika da će RS povući saglasnosti za OSBiH, izaći iz državnih institiucija i zabraniti djelovanje UIO i SIPA-e u RS, a zbog tzv. Inzkovog zakona, iz EU su ponovili stav kako BiH vide kao nezavisnu, cjelovitu državu.

“Naglašavamo podršku  EU integritetu, suverenitetu i cjelovitoj BiH. Ko god da uradi bilo šta da naruši navedeno, nije prihvatljiv EU. Koraci, napori, akcije i izjave koje dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela. Uključujući i dovođenje u pitanje državnih institucija. To nije prihvatljivo. BiH ima evropsku perspektivu, i na BiH i njen narod gledamo kao jedno”, rekao je Peter Stano.

(TIP/Izvor: federalna.ba)