Parafiskalni nameti u Tuzlanskom kantonu

13.10.2021 09:17
 

Usvojena je inicijativa za refundaciju troškova za neporezna davanja prilikom osnivanja gospodarskog društva na području Tuzlanskog kantona.Hoće li biti ozakonjena, zavisi od odluke Vlade.Ekonomisti smatraju kako je ideja inovativna, a gospodarstvenici su skeptični.

Jasmina Weand je prodavnicu dječijih potrepština u maju u Tuzli registrovala kao d.o.o. Već pri samom osnivanju suočila se s velikim troškovima

Osnivački kapital, naravno. Osnivački akt koji je, mislim, oko 500 maraka, naravno sudske takse 350, pa onda 150 maraka isto uplate za rješenja, statistika i ostalo, mislim oko 30 do 40 maraka. Uglavnom, sve ukupno izađe oko 2.000 maraka za pokretanje˝, kazala je vlasnica prodavnice dječijih potrepština Jasmina Weand.

Bude li inicijativa zastupnice u Skupštini Tuzlanskog kantona Mirele Trepanić-Grbešić ozakonjena, novac uložen u osnivanje privatnog biznisa mogao bi kasnije biti iskorišten kao kapital za širenje poslovanja iliupošljavanje novih ljudi.

Ovu ideju, ekonomski analitičar, Admir Čavalić smatra inovativnom i lako izvodljivom.

“Pokušava se raditi na jačanju privredne baze koja će dugoročno puniti budžet, a u kratkom roku, ovo nije veći budžetski trošak naročito razumijevajući da neće svaki poduzetnik, privrednik koji registruje biznis koristiti ove benefite˝, izjavio je ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Kasim Selimović, koji se godinama bavi privatnim biznisom, nije optimista u vezi s realizacijom ove ideje. Kaže da nikada nije doživio da bilo koji nivovlasti u BiH zaista pomogne u stvaranju boljeg poslovnog okruženja.

“Ja ne vjerujem da će to da zaživi, da će neko da se odrekne bilo čega što puni budžet na svoju štetu, a u korist privrede. Tako da, evo, ta inicijativa je jako dobra koja je pokrenuta od određenih parlamentaraca, ali da će zaživjeti i da će dati efekte, sumnjam˝, rekao je Kasim Selimović, Odbor za trgovinu i turizam Gospodarske komore Tuzla.

Analiza urađena za potrebe ove inicijative na osnovu hiljadu preduzeća registrovanih u Tuzlanskom kantonu ukazuje na to da bi direktne uštede za ove subjekte na osnovu ukidanja plaćanja taksi i naknada bile oko 670 hiljada maraka, što jeste smanjivanje prihoda budžeta. S druge strane, objašnjenje je da bi zapošljavanje u novoosnovanim preduzećima rezultiralo dodatnim prihodima na osnovu plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, penziono i invalidsko osiguranje, te bi dio ovog novca svakako bio vraćen u budžet Tuzlanskog kantona i budžete općina.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Enisa Alibalić)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.