Europa želi 0.0 promila i stroža ograničenja brzine

EU nije uspjela u svom planu da cestovni promet učini osjetno sigurnijim, pa se razmatra uvođenje novih ograničenja.

Plan EU je bio da od 2010. do 2020. godine smanji broj smrtnih slučajeva za polovinu, već je pad iznosio i dalje više no solidnih 36%. Svejedno, ovo je odličan povod za nova ograničenja, a upravo u tom smjeru ide nova rezolucija Europskog parlamenta o sigurnosti na cestama EU.

Napominje se da godišnje u Uniji u prometu život izgubi oko 22.700 ljudi, a oko 120.000 zadobije teške ozlijede. A svemu su, izgleda, krivi alkohol i brzina, pa i prijedlozi idu u tom smjeru.
Tako se traži primjene najveće dopuštene brzine od 30 km/h u stambenim područjima i područjima s puno biciklista i pješaka, a opravdanje je to da je prekoračenje brzine ključan faktor u oko 30% smrtonosnih sudara na cesti.

Nadalje, drugi smjer djelovanja je ukidanje alkohola za volanom, odnosno nulta tolerancija vožnje pod utjecajem alkohola. Opravdanje je da je alkohol bio prisutan u oko 25% svih smrtnih slučajeva na cestama. Time bi se zakon o dopuštenih 0.0 promila, poznat iz zemalja bivše željezne zavjese (Češka, Mađarska, Rusija i Slovačka), preselio na cijelu Europsku uniju.
Treći smjer djelovanja je uvođenje zahtjeva za opremanje mobilnih i elektroničkih uređaja vozača opcijom “sigurnog načina vožnje”.

Tek potom na red dolazi infrastruktura i ideja osnivanja fondova iz kojih bi se financirale sanacije u zonama s najvećim brojem prometnih nesreća.

Sve rečeno trebalo bi uroditi plodom da Europa postane oaza sigurnosti po pitanju cestovnog prijevoza. Tako izvjestiteljica Europskog parlamenta Elena Kountoura ističe: “Ako se Komisija i države članice obvežu unaprijediti cestovnu sigurnost te uz snažnu političku volju i primjereno financiranje, realno je težiti tome da se broj smrtnih slučajeva na cestama prepolovi do 2030. godine. Stoga pozivamo Komisiju i vlade država članica da primijene posebne mjere za potporu naporima spašavanja života. Primjerice, uvođenje ograničenja brzine, posebno automatske primjene limita od 30 km/h u gradovima, ubrzani prelazak na druge načine javnog prijevoza te uspostava nove Europske agencije za cestovni promet.”

A što kažu službeni podaci?

Prema podacima Europske komisije, Švedska ima najsigurnije ceste (18 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika), a Rumunjska je na začelju te je prošle godine zabilježila 85 smrti u prometu na milijun ljudi. U Hrvatskoj je na milijun stanovnika bilo 58 poginulih, a prosjek u EU je 42, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: 123RF)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Встречайте обновление от БК Олимп для Android, которое полностью преобразит ваш подход к ставкам! С усовершенствованным интерфейсом и оптимизированной работой,…

  2. Встречайте новинку от БК Олимп для Android, которое кардинально изменит ваш подход к ставкам! С усовершенствованным интерфейсом и оптимизированной работой,…

  3. Познакомьтесь с новейшим обновлением приложения БК Олимп для Android, преобразующим ваш опыт в мире ставок! [url=https://olimp-bet-app.ru/]Бесплатно скачать Олимп[/url] доступны для…