Ovih šest namirnica ubrzava metabolizam i sagorijeva masti

Fermentirana hrana, poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, pomaže povećati broj dobrih bakterija u crijevima. Ove bakterije su uvelike odgovorne za probavu hrane i olakšavanje unosa hranjivih tvari…

Kako starimo, prirodno je da se različiti tjelesni sustavi počnu usporavati, uključujući i metabolizam. Brži metabolizam znači da će razina energije biti stabilnija i da ćemo se manje osjećati umorno. To je zato što će tijelo učinkovito pretvoriti hranu koju u gorivo, pružajući stalan izvor energije.

Istina je da ne postoji čarobna formula koja može promijeniti sposobnost tijela da sagorijeva masti, ali prehranom, tjelovježbom i brigom o sebi možete ubrzati metabolizam.

1. Nemasno meso

Za probavu proteina potrebno je puno više vremena nego za probavu ugljikohidrata ili masti. Zato stručnjaci preporučuju jesti svježe, nemasno meso poput peradi i ribe. Studije su pokazale da proteini mogu povećati sagorijevanje kalorija nakon obroka za čak 35 posto.

2. Mahunarke

Grah i mahunarke izvrstan su izvor biljnih bjelančevina. Također su bogate vlaknima. Tijelo troši puno energije kada razgrađuje vlakna i proteine, a to održava metabolizam u dobrom stanju.

Visok sadržaj vlakana u grahu također pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i sprječavanju želje za šećerom u popodnevnim satima.

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su još jedan izvrstan izvor proteina i vlakana. Istraživanja su pokazala da ljudi koji ih redovito jedu imaju manji rizik od rezistencije na inzulin i manji obim struka od onih koji ih ne jedu.

Njima je potrebno duže vrijeme da se razgrade, što ih čini boljim za metabolizam. Također, istraživanja su otkrila da orašasti plodovi mogu ubrzati metabolizam.

4. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice složeni su ugljikohidrati. Podrazumijeva se da tijelu treba više vremena da ih razgradi. Istraživači su otkrili da konzumacija cjelovitih žitarica povećava potrošnju energije nakon obroka do 50% više nego konzumiranje prerađene hrane.

Hrana sa složenim ugljikohidratima obično ima više hranjivih tvari, osobito vitamina B. Oni imaju važnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju, što je bit metaboličke funkcije. Svakako birajte integralne žitarice umjesto prerađenih. Potražite integralno pšenično brašno, kvinoju, smeđu rižu, ječam, kukuruz i zob.

5. Probiotička hrana

Fermentirana hrana, poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, pomaže povećati broj dobrih bakterija u crijevima. Ove bakterije su uvelike odgovorne za probavu hrane u crijevima i olakšavanje unosa hranjivih tvari.

6. Kofein

Kofein je snažan stimulans poznat po tome što pomaže da se probudimo i što ubrzava metabolizam. Djeluje tako što blokira neurotransmiter zvan adenozin, zbog čega drugi neurotransmiteri oslobađaju više dopamina i norepinefrina.

To pomaže da se osjećamo budnije i energičnije. Ipak, treba imati na umu da previše kofeina može izazvati kroničnu reakciju na stres, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: RossHelen)