BMW i Mercedes na optuženičkoj klupi u Njemačkoj, VW je sljedeći?

Njemačka nevladina Udruga za zaštitu okoliša (NGO) tužila je BMW i Daimler jer nisu u dovoljnoj mjeri pooštrili svoje ciljeve glede emisija CO2 i adekvatno se bavili klimatskim promjenama.

To je prvi zabilježeni slučaj u kojem su građani u Njemačkoj podigli tužbu protiv privatne kompanije zbog klimatskih promjena, a sve govori da nije i zadnja. Tako se očekuje da je idući na tapeti Volkswagen, koji gotovo sigurno neće izbjeći tužbu.

Sva tri proizvođača obvezala su se elektrificirati gamu, a NGO tvrdi da su se nedovoljno trudili, piše njemački Handelsblatt. Još početkom godine su sve kompanije bile obaviještene kako imaju rok do 20. rujna da udovolje njihovim zahtjevima po pitanju ograničavanja proizvodnje vozila pokretanih motorima s unutrašnjim izgaranjem s krajnjim rokom u 2030. godini, te smanjenju emisija CO2. BMW i Daimler su potvrdili kako neće udovoljiti zahtjevima NGO.

Naime, sva tri velika njemačka proizvođača obvezala su se elektrificirati svoju postavu, pri čemu se sada tvrdi da ne čine dovoljno u suzbijanju emisija CO2, pritom se pozivajući na svibanj prošle godine. Tada je njemački vrhovni sud presudio da klimatski zakon ne čini dovoljno za zaštitu budućih generacija i te postavio proračun emisija za glavne gospodarske segmente. Zahtjevom da smanje emisije za 65 posto do 2030. godine, ubrzana je nacionalna strategija, a riječ je o prvom koraku u postizanju nacionalne ugljične neutralnosti do 2045. godine. Tek tada bi se moglo osigurati koliko-toliko bolju situaciju budućim generacijama, prenosi Index.hr.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.