Video: SpaceX u orbitu lansirao prve “astronaute civile”

SpaceX je lansirao prvu svjetsku posadu “amaterskih astronauta” na privatni let koji će tri dana kružiti oko Zemlje.

Uspješno lansiranje u srijedu navečer označilo najambiciozniji skok do sada u svemirskom turizmu. To je prvi unajmljeni putnički let za svemirsku tvrtku Elona Muska i prvi put da je raketa krenula prema orbiti s posadom u kojoj nije bilo profesionalnih astronauta.

“To me iskreno oduševljava”, rekao je direktor SpaceX -a Benji Reed uoči lansiranja iz NASA -inog svemirskog centra Kennedy. “Naježim se i kada samo pričam o tome.”

Let vodi Jared Isaacman (38) koji se obogatio s tvrtkom za obradu plaćanja koju je započeo u tinejdžerskim godinama. Isaacman je treći milijarder koji je lansiran u svemir ovog ljeta, nakon letova Richarda Bransona iz Virgin Galactic -a i Jeffa Bezosa iz Blue Origin -a u julu.

Isaacmanu se pridružila Hayley Arceneaux, 29-godišnjakinja koja je preživjela rak u djetinjstvu i koja radi kao pomoćnica liječnika u dječjoj istraživačkoj bolnici St Jude u Memphisu, Tennessee. Isaacman je bolnici obećao 100 miliona dolara vlastitog novca i traži još 100 miliona dolara donacija.

U „vožnji“ su i pobjednici nagradne igre Chris Sembroski (42), inženjer u Everettu u Washingtonu i Sian Proctor (51), profesorica na lokalnom fakultetu u Tempeu, Arizona.

Arceneaux će postati najmlađa Amerikanka u svemiru i prva osoba u svemiru s protezom, šipkom od titana u lijevoj nozi.

Putnici će provesti tri dana u orbiti oko Zemlje na neobično velikoj nadmorskoj visini od 575 km više od Međunarodne svemirske postaje – prije nego što će se ovog vikenda „spustiti“ niz obalu Floride.

Iako NASA nema ulogu u tom procesu, njezini menadžeri i astronauti navijaju za let, nazvan Inspiration4.

“Za mene, što je više ljudi uključeno u to, bilo privatno ili državno, to bolje”, rekao je astronaut NASA-e Shane Kimbrough, koji se bliži kraju svog šestomjesečnog boravka na svemirskoj stanici.

Isaacman, uspješni pilot, uvjerio je SpaceX da Dragon kapsulu odvede više nego ikada. U početku oklijevajući zbog povećane izloženosti zračenju i drugih rizika, SpaceX se nakon sigurnosnih pregleda ipak složio.

“Sada bih samo želio da ih gurnemo da idu više”, rekao je Isaacman novinarima uoči leta. “Ako ćemo opet na Mjesec, na Mars i dalje, onda moramo malo izaći iz svoje zone udobnosti i poduzeti sljedeći korak u tom smjeru.”

Isaacman plaća cijeli račun za let, ali nije želio reći koliko je miliona platio.

Iako je kapsula automatizirana, četiri „jahača Dragona“ proveli su šest mjeseci na obuci za let kako bi se nosili sa eventualnim hitnim slučajevima. Ta je obuka uključivala letove centrifugiranjem i borbenim avionima, vježbu lansiranja i ponovnog ulaska u SpaceX-ov simulator kapsule i mukotrpno putovanje uz Washingtonov Mount Rainier u snijegu.

Četiri sata prije polaska četvorka je izašla iz ogromnog raketnog hangara SpaceX -a, mašući i šaljući poljupce svojim porodicama i zaposlenicima tvrtke, prije nego što su ih odvezli da uđu u svoja elegantna bijela odijela. Kad su se našli na lansirnoj rampi, pozirali su za fotografije, prije nego što su ih je lift podigao prema gore. Proctor je plesala dok se vozila do otvora.

Na sljedeće privatno putovanje SpaceX -a, početkom sljedeće godine, do svemirske stanice u sedmičnu posjetu, krenut će penzonisani NASA -in astronauta kojem će se pridružiti tri bogata biznismena. Rusi u sljedećih nekoliko mjeseci lansiraju glumca, filmskog režisrea i japanskog tajkuna na svemirsku stanicu. Iako se nekad protivila svemirskom turizmu, danas je NASA pristalica ovakvih letova. Prelazak s vladinih astronauta na neprofesionalce “samo je zamajavanje”, rekao je bivši administrator NASA-e Charles Bolden, bivši zapovjednik svemirskih brodova.

“Jednog dana NASA -ini astronauti bit će iznimka, a ne pravilo”, rekao je Mason Peck sa Univerziteta Cornell, profesor inženjeringa koji je prije gotovo deset godina bio glavni NASA-in tehnolog. “Ali oni će vjerovatno i dalje biti pokretači koje ćemo mi ostali slijediti.”

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian)