Imali smo najtoplije ljeto od kada se vodi evidencija

Evropa je ove godine imala najtoplije ljeto od kada se vodi temperaturna evidencija, ali tek neznatno toplije od prethodnih rekorda za period od juna do augusta mjeseca.

Evropski program „Copernicus“ koji prati klimatske promjene, objavio je da je temperatura od juna do augusta ove godine bila za skoro jedan cijeli stepen viša u odnosu na isti period od 1991. i 2020. godine, prenosi Reuters.

Ti podaci tekuću godinu čine najtoplijom do sada, pošto su raniji rekordi izmjereni 2010. i 2018. godine.

Toplo ljeto ove godine, još jedan je trend koji prati fenomen efekta staklene bašte za koji su zaslužni štetni gasovi.

Program „Copernicus” posjeduje podatke o klimatskim uslovima i kretanjima od 1950. godine, a upotrebljava i ostale informacije i druge baze podataka koje sežu do sredine 19. vijeka.

U saopštenju se dodaje da je august ove godine uz isti mjesec 2017. bio, na globalu, treći najtopliji mjesec u istoriji mjerenja temperatura. Naime, bio je za 0,3 stepena topliji od prosjeka koji je zabilježen između 1991. i 2020. godine.

Države na Mediteranu bilježile su rekordno visoke temperature, posebno je istočni evropski dio bio topao, dok su temperature na sjeveru starog kontinenta bile ispod prosjeka.

Organizacije za zaštitu životne sredine pozvale su na odlaganje konferencije COP26, koja je odložena prošle godine zbog krize izazvane koroonavirusom, a koja bi trebalo da se održi od 31. oktobra do 12. novembra u Glasgowu.

Obično, delegati iz više od 190 zemalja prisustvuju godišnjim razgovorima, ali s obzirom na to da se mnoge zemlje bore sa Covidom 19, a siromašnije države se bore za pristup vakcinama, moguće je da će događaj biti opet odložen.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Reuters)