Pariz drastično spustio maksimalnu dozvoljenu brzinu na svojim ulicama

Od 30. kolovoza vrijede nova pravila.

Ako mislite kako su 40 ili 50 km/h preniska ograničenja za vožnju gradskim ulicama, svakako nemojte voziti pariškim ulicama jer ćete se dovesti u opasnost plaćanja velikih kazni. Naime, Pariz je donio odluku da na većini svojih ulica uvede brzinsko ograničenje od 30 km/h, izvještava RFI.

Cilj je jasan, a to je povećati sigurnost u prometu i smanjiti broj prometnih nesreća. Nadalje, smanjenjem brzine želi reducirati i zagađenje bukom, ali se želi demotivirati vozače i natjerati ih da ne koriste automobile. Naime, pariška gradonačelnica Anne Hidalgo želi reducirati broj automobila u gradu, odnosno smanjiti njihovu prisutnost na svim javnim površinama. Stoga je već prije na 60% pariških ulica bilo uvedeno ograničenje od 30 km/h, a brojni bulevari su vozne trake prepustili pješacima. Favorizirat će se tzv. “mekani promet”, a to su pješačenje, vožnja bicikla i javni transport. Očekuje se i reakcija taksista, koji su već morali uvesti obračun po minuti, a ne po prijeđenom putu.

Svi prekršitelji koji budu uhvaćeni će zaraditi minimalno dva kaznena boda i novčanu kaznu. Inače, prosječna brzina u centru Pariza tijekom dana je u praksi oko 11.6 km/h, a na obilaznici 30.9 km/h.

Recimo i kako su od ograničenja izuzete prometnice kao što su pariška obilaznica, gdje je ograničenje brzine 75 km/h, te neke glavne avenije.

Ista politika primijenit će se na oko 200 francuskih gradova, a idući koji će uvesti ograničenje je Lyon, treći najveći grad u Francuskoj, preosi Index.hr.

(TIP/Foto: 123RF)