WHO i UNICEF: Škole moraju ostati otvorene

Škole širom Evrope moraju ostati otvorene i to će biti bezbjednije za osoblje i djecu, saopšteno je  iz Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

“Pandemija je uzrokovala veliki i katastrofalno prekid obrazovanja u istoriji. Od ključne je važnosti da se nastava u učionicima nastavi bez ometanja”, rekao je direktor SZO za Evropu Hans Klugge, prenosi “The Guardian”.

Prema njegovim riječima, dok se pandemija nastavlja, bezbjedno obrazovanje djece u fizičkom školskom okruženju je od velike važnosti za njihovo obrazovanje, mentalno zdravlje i društvene sposobnosti.

“Guardian” podsjeća da su tokom prvog talasa pandemije u aprilu prošle godine 44 od 53 zemlje u evropskom regionu SZO zatvorile škole i većina će biti otvorena za novu školsku godinu. Sve veći broj zaraženih uzrok je novim mjerama i eventualnom novom zatvaranju tokom jeseni i zime.

Direktor UNICEF za Evropu i centralnu Aziju Philippe Cori izjavio je da UN ohrabruju sve zemlje da ostave škole otvorene i da uvedu mjere kojim će umanjiti rizike od širenja Covida 19 i raznih sojeva tokom školske godine.

Obje organizacije napominju da obrazovno i drugo školsko osoblje mora biti primarni cilj u nacionalnim programima imunizacije, te da bi i djeca starija od 12 godina sa ranijim medicinskim problemima, takođe, trebala biti vakcinisana.

Cori je dodao da pandemija nije gotova, te da djeca i omladina ne mogu da rizikuju još jednu godinu sa prekidom obrazovanja. Prema njegovim riječima, dijeca i omladina su “tihe žrtve pandemije”.

Veoma zarazni soj delta virusa korona izaziva dodatnu zabrinutost i komplikuje početak nove školske godine.

(TIP/Srna/Foto:  Benoît Tessier/Reuters)