Načelnik Gutić stavio na raspolaganje sve resurse lokalne zajednice za pomoć JUOŠ „Banovići Selo“ u obezbjeđenju uslova za početak školske godine

Općina Banovići osigurala je finansijsku podršku JUOŠ „Banovići Selo“ u iznosu od 40 hiljada konvertibilnih maraka za obezbjeđenje upotrebne dozvole koja je neophodna kako bi se objekat novoizgrađenog objekta ove škole u Banovići Selu stavio u funkciju.

S obzirom da je školska godina na pragu i da upotrebna dozvola još uvijek nije obezbjeđena, te da je postojeći objekat neuslovan za početak školske godine, zahtjev za sastanak sa predstavnicima lokalne zajednice podnijeli su iz JUOŠ „Banovići Selo“ kako bi se razgovaralo o aktuelnim problemima u kojima se našlo rukovodstvo ali i polaznici ove škole.

Prijem je organizovao općinski načelnik dr. Bego Gutić i još jednom izkazao podršku ovom projektu, te stavio sve raspoložive resurse lokalne zajednice na raspolaganje, kako bi se problem što prije riješio.

Naime, kako je direktorica škole Suada Modrić navela na satanku, najveći problem za obezbjeđenje uslova za dobijanje upotrebne dozvole trenutno je neriješeno pitanje priključaka na vodovodnu i kanalaizacionu mrežu, zašta postoje neophodne saglasnosti lokalne zajednice ali tenderske procedure od strane Osnovne škole nisu pokrenute na vrijeme.

Naime, lokalna zajednica nije nadležna za ovu oblast kao ni kašnjenje procedura za koje će se naknadno utvrditi odgovornost ali je stavila sve svoje resurse na raspolaganje kako bi djeci, polaznicima ove škole pokušala obezbijediti nesmetan početak školske godine.

-„Danas sam na sastanak pozvao predstavnike javnih komunalnih preduzeća koji su odmah izašli na teren i nastojali utvrditi činjenice i mogućnosti za rješavanja problema vodovoda i kanalizacije. Pored toga, isplatili smo 40 hiljada konvertibilnih maraka za pomoć oko okončanja procedura, stavili smo na raspolaganje ljudske resurse, neophodnu mehanizaciju i materijal za izgradnju neophodne vodovodne i kanalizacione mreže“, – kazao je načelnik Gutić i još jednom iskazao razumijevanje za prezentirane probleme kao i opredjeljenost za pomoć.

Također je pozvao Vladu Tuzlanskog kantona i nadležno ministarstvo da sa svoje strane učine maksimum kako polaznici ove škole u Banovićima ne bi trpili ozbiljnije posljedice.

Osnovnu školu Banovići Selo pohađa 240 učenika koji s nestrpljenjem očekuju početak školske godine i stavljanje u funkciju novoizgrađenog modernog školskog objekta.

(TIP)