Počinju Paraolimpijske igre u Tokiju, najveće u historiji, BiH sa 16 sportista

U Tokiju će danas biti otvorene Paraolimpijske igre, najveće po broju sportista koji će učestvovati. Domaćin Japan imat će najbrojniju delegaciju sportista – 254, što je dvostruko više nego 2016. u Rio de Janeiru.

Ukupno 4.403 sportista od kojih 2.550 muškaraca i 1.853 žene, takmičit će se u 22 sporta i 23 discipline. Dosadašnji rekord držao je Rio gdje je nastupilo 4,328 sportista.

“U narednim danima rušićemo stereotipe i pokazati da svaka osoba s invaliditetom treba biti aktivna, vidljiva član koji doprinosi zajednici, sada više nego ikada”, rekao je Andrew Parsons, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Dodao je da je “apsolutno fantastično” što će nastupiti rekordan broj sportistkinja, 10 posto više nego u Riju.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će 16 sportista – reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci koju čine: kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran. Također će se za medalju boriti i bacač kugle Dževad Pandžić, strijelci Zerina Skomorac i Ervin Bejdić, te stonoteniser Haris Eminović koji će nositi zastavu BiH na svečanosti otvaranja Igara.

(TIP/Fena/Foto: Arhiva)