Nikšić-Nelson: Vještačke afere zamaglile stvarne životne probleme građana

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u posjetu NJ.E. Erica Nelsona, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i zamjenicu šefa misije Deborah Mennuti, koja je od petka preuzela funkciju.

Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Fokus razgovora, između ostalog, bio je na izmjenama Izbornog zakona BiH vezanih za izbor članova Predsjedništva BiH i uvođenju mehanizama koji će zaštititi integritet izbornog procesa i spriječiti masovne zloupotrebe. Razgovarano je i o izmjenama Krivičnog zakona BiH od strane prošlog Visokog predstavnika Valentina Inzka i borbi protiv korupcije i kriminala.

Predsjednik Nikšić je ambasadoru Nelsonu potvrdio stavove SDP BiH u kojima se oštro protivimo asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH.

“Kad je u pitanju izbor članova Predsjedništva SDP je spreman biti dio rješenja bez obzira radi li se o direktnom ili indirektnom izboru uz uslov da se radi o prijedlozima za način izbora svih članova Predsjedništva. Nikada nećemo pristati na asimetrična rješenja, jer će to faktički značiti da Bosna i Hercegovina nije jedinstvena država već državna zajednica”, naveo je Nikšić.

Predsjednik Nikšić se zahvalio ambasadoru što je u fokus intereesa stavio zaštitu integriteta izbornog procesa, što je ključni interes SDP-a.

Ambasadora Nelsona je interesirao stav SDP-a o aktuelnoj situaciji uzrokovanom izmjenama Krivičnog zakona BiH, vezanih za zabranu negiranja genocida.

„Zvaničnici iz RS-a imaju istorijsku šansu da prihvate istinu koja je i presudom zvanično potvrđena. To su fakti. Svako ko je činio zločine u ratu mora za to odgovarati. Očekujem skoru normalizaciju odnosa u državnim institucijama. Nema druge nego da se zakona svi pridržavaju i da bespotrebne rasprave o njemu konačno prestanu. U potpunosti su u drugi plan prebačeni stvarni problemi građana, što odgovara samo vladajućim strukturama, ali građanima sigurno ne“, kazao je Nikšić i dodao kako SDP nastavlja sa predlaganjem rješenja tih problema.

“Nedavno smo imali Strateško planiranje na kome su doneseni zaključci da se kreće u iznalaženje zakonskih rješenja za povećanje minimalne plaće u FBiH, bolji položaj radnika, bolje zdravstvo i socijalu, kao i povećanje penzija. Rješenjem tih problema bi značajno smanjili i masovan odlazak građana iz Bosne i Hercegovine“, smatra Nikšić.

Na sastanku je bilo riječi i oko borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a predsjednik SDP BiH je ambasadoru Nelsonu ponovio stav kako je ovo jedan od glavnih prioriteta u radu SDP-a.

“Svjedoci ste da su se već neki proces počeli odvijati u Kantonu Sarajevo po ovom pitanju, a naš cilj je da se to isto dešava i na ostalim nivoima vlasti. Nepojmljivo je da i dan danas na nivou FBiH nisu formirani specijalni odjeli za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je bio glavni cilj Vlade FBiH predvođene SDP-om, ali iako smo uspjeli izglasati setove zakona koji se bave ovom tematikom, oni se skoro sedam godina ne provode i ‘kisele’ se u ladici Vlade“, zaključio je Nikšić.

(TIP)