BKC TK priprema XI Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature

JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla u oktobru/listopadu 2021. godine 11. put organizuje svoju najvažniju i najdugovječniju manifestaciju XI Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature, brend BKC TK-a i manifestaciju po kojoj je ova ustanova kulture prepoznata van granica Bosne i Hercegovine.

Nakon zaokružene dvije decenije organizovanja Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine i organizovanih deset bijenalnih izložbi koje su već odavno brojem inostranih autora izašle izvan granica naše države,  specifična likovna manifestacija je u svom 11. izdanju i zvanično dobila međunarodni karakter.

Jedanesto izdanje Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine održat će se u terminu od 20. oktobra do 20. novembra 2021. godine, a organizacioni tim već mjesecima radi na pripremi ovog, za kulturu Bosne i Hercegovine i regije, značajnog događaja.

U junu/lipnju je objavljen Javni poziv za umjetnike koji su zainteresovani za učešće na ovom festivalu umjetnosti minijature, a radovi se mogu dostaviti do 1. oktobra/listopada 2021. godine.

Radove za bijenalnu izložbu će odabrati Selekciona komisija koju čine: Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK, Sanja Đurović, rukovodilac Umjetničke galerije Distrikta Brčko i Ilhana Latifović, akademska slikarica iz Tuzle.

Izabrani radovi će konkurisati za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, te posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala, a najbolje će odabrati Stručni žiri kojeg čine značajna imena iz oblasti umjetnosi i kulture: Maja Živanović (Beograd, Srbija), Aleksandar Saša Bukvić (Sarajevo, Bosna I Hercegovina, Željko Mucko (Koprivnica, Hrvatska), Dragana Nuić-Vučković (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina i akademik Enver Mandžić (Tuzla, Bosna i Hercegovina).

Za kuratoricu festivala odabrana je Georgette Yvette Ponté, Francuskinja koja živi i radi u Hrvatskoj.

-Prvo radovi po Javnom pozivu već stižu i sudeći po interesovanju umjetnika sa kojima smo svakodnevno u kontaktu, očekujemo rekordan broj radova koji će konkurisati za izložbu i nagrade. Kompletirali smo selekcionu komisiju i žiri čija imena garantuju dodatni kvalitet manifestaciji, a trenutno smo najvećim dijelom fokusirani na širenje mreže mreže promotora, dugogodišnjih prijatelja festivala, preko kojih naš poziv za učešće stiže na sve strane svijeta – rekao nam je Hari Ejubović, prof. umjetnosti i rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK.

Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u ovom dijelu Evrope, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti i koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

Podsjećamo da su dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima. Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim.

Do početka manifestacije planirana je i uspostava međuinstitucionalne saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija), koja bi uključivala širu saradnju dvije manifestacije, a po prvi put je planirana i digitalizacija izložbenog dijela programa, što je posebno važno za izazove koje nosi organizacija ovakvih događaja u doba pandemije.

Manifestaciju su ove godine pomogli Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Federalno ministarstvo kulture i sporta.

(TIP)