Psi znaju ko je dobar, a ko loš čovjek. Na vama je hoćete li im vjerovati

Psi mogu prepoznati dobru, ali i zlu osobu, tvrdi nova studija, objavljena u časopisima Neuroscience i Biobehavioral Reviews.

Istraživanje je otkrilo da psi koriste te informacije u komunikaciji s ljudima. Dakle, vaš pas itekako dobro zna ako prema drugima niste ljubazni i vrlo vjerojatno mu se tada neće sviđati vaš karakter, unatoč tome što ste njegov vlasnik.

Isto tako vas svojim ponašanjem može upozoriti i na lošu osobu, ako se ona nalazi u vašoj blizini.

Dva scenarija

Istraživači su, kako bi potvrdili svoju tezu, zamolili vlasnike pasa da s njima pred ljubimcima odglume scenarij u kojem otvaraju kontejner.

U svakom scenariju jedan istraživač bi stajao pasivno, dok bi drugi ili pomagao vlasniku psa da otvori kontejner, ili bi to odbio.

Nakon što su odglumili scenarij, oba su istraživača ponudila psu poslasticu. U prvom scenariju, u kojem je jedan od istraživača pomogao, dok je drugi pasivno stajao, psi su uzeli poslasticu od oba istraživača i nisu preferirali onog tko je pomogao.

Ne žele poslastice od neljubazne osobe

No, u drugoj situaciji, u kojoj je jedan od istraživača odbio pomoći u otvaranju kontejnera, psi su znatno češće ignorirali njihovu ponudu poslastice i otišli ravno do istraživača koji je stajao pasivno.

Istraživači su zaključili da to dokazuje da su psi sposobni procijeniti ljudsko ponašanje i jasno će pokazati ako im se netko ne sviđa, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto:  123rf)