Trump pozvao Bidena da podnese ostavku zbog dešavanja u Afganistanu

Bivši američki predsjednik Donald Trump pozvao je svog nasljednika Joea Bidena da podnese ostavku zbog povlačenja američkih trupa u Afganistanu i pada zemlje pod vlast talibana.

“Vrijeme je da Joe Biden podnese ostavku jer je dopustio ono što se dogodilo u Afganistanu”, rekao je Trump u pisanoj izjavi.

Dodao je da ovo “ne bi trebalo biti velika stvar”, budući da Biden “nije legitimno izabran”.

Također je kritizirao Bidena zbog porasta slučajeva zaraze od koronavirusa u SAD-u, useljavanja, stanja ekonomije i energetske politike.

Rekao je da bi povlačenje iz Afganistana bilo “puno drugačije i mnogo uspješnije” da je on predsjednik.

“Ono što je Joe Biden učinio s Afganistanom je legendarno. Ostat će upamćeno kao jedan od najvećih poraza u američkoj historiji”, rekao je u drugoj izjavi.

Biden je u subotu branio svoju odluku o povlačenju američkih trupa, rekavši da američka prisutnost u Afganistanu posljednjih 20 godina nije prihvatljiva.

“Još jedna godina, ili još pet godina američkog vojnog prisustva ne bi učinilo nikakvu razliku ako afganistanska vojska ne može ili neće zadržati vlastitu državu. I beskrajna američka prisutnost usred građanskog sukoba u drugoj zemlji nije prihvatljiva za nas”, rekao je Biden.

(TIP)