Tuka: Da mi je 4. jula neko ponudio finale, vjerovatno bih potpisao

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar, vratio se iz Tokija gdje je sudjelovao na Olimpijskim igrama.

Tuka je u disciplini na 800 metara zauzeo zauzeo šestu poziciju, što je bolji rezultat u odnosu na prethodnu Olimpijadu u Rio de Janeiru kada je zaustavljen u polufinalu.

Bh. atletičar u finalnoj utrci zaradio je i jedan udarac na stazi, što je na kraju vjerovatno utjecalo i na krajnji rezultat.

Tuka je po slijetanju iz Tokija na sarajevskom Aerodromu podijelio svoje impresije.

On se prisjetio trke Dijamantske lige iz Stockholma održane 4. jula kada se, kaže, prelamalo da li će nastupati na Olimpijadi.

– Imao sam velikih problema s lijevim stopalom. Upala se desila od preopterećenja. Ko radi taj i griješi. Da mi je neko ponudio finale 4. jula vjerovatno bih potpisao. Sve u svemu drago mi je što smo napredovali kao tim u odnosu na Rio, iako nas je išlo skoro duplo manje – kazao je Tuka podsjetivši na rezultate ostalih bh. olimpijaca Mesuda Pezera, Lane Pudar, Nedžada Husića, Larise Cerić.

– Napravili smo veći iskorak. Mesud i ja smo došli u finale, Nedžad se borio za medalju, Larisa je bila 9., naša Lana 19 – dodaje Tuka i veli da se na Igrama mnogo toga mora posložiti za medalju.

Moram biti zadovoljan s obzirom na moje stanje jer nisam.uspio da kompletiram treninge. Malo sam općenito tužan, ali i zadovoljan. Tužan jer sam imao veliku priliku da donesem medalju, na tom sam nivou dugo godina i pripadam tu. Zadovoljan sam jer sam bio u finali, to je stvarno veliki uspjeh – smatra najbolji bh. atletičar.

(Faktor)