Ove godine su ključni biti rezultati ljetne sezone i aranžmani za inozemstvo

Prošle godine, zbog pandemije i nemogućnosti turističkih putovanja tokom većeg dijela godine, putničke agencije na području TK jedva su opstale. Ove godine situacija se postepeno popravlja, ali će ključni biti rezultati ljetne sezone i broj zaključenih aranžmana za inozemstvo, rečeno je na sastanku u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Prihodi putničkih agencija na području TK prošle godine su, u odnosu na prethodnu, pali za oko 60%. Aktuelni požari u Turskoj, Grčkoj i Egiptu mogli bi, uz još aktuelnu pandemiju, biti pogubni za ovu godinu ako zbog dezinformacija dođe do masovnih otkazivanja aranžmana, tvrde u Udruženju turističkih agencija.

“Niti jedan let nije otkazan, niti jedan hotel na antalijskoj regiji nije ugrožen, Bodrum, Marmaris je malo više zahvaćen, ali turisti nisu ugroženi. Ono što vidimo u medijima to je unutrašnjost, to se tiče stanovništava, nažalost”, objašnjava Asim Bečić, predsjednik Odbora Udruženja turističkih agencija.

Oživljavanje sajamskih aktivnosti također bi trebalo doprinijeti oporavku rada agencija. Sajmovi u Gradačcu, Bihaću i Lukavcu, uz pomoć kantonalne privredne komore Tuzla, bit će za to prva prilika.

“Obezbijedili smo besplatan prostor za sve naše članice zainteresovane za nastup na ova tri sajma. Mi ćemo pripremiti sve što je potrebno za njihovu prezentaciju, prezentaciju njihovih proizvoda i usluga”, kazao je Dino Kalesić, portparol Kantonalne privredne komore Tuzla.

Direktor Međunarodnog sajma turizma i ekologije Lukavac Izet Nuhanović ističe kako su sajmovi neprikosnoven način komunikacije: “Internet je OK, ali bez živog kontakta je vrlo teško”.

Iz Udruženja turističkih agencija upozoravaju građane da su im planirani put ili eventualni povrat novca zagarantirani samo kod licenciranih agencije, kojih na području ovoga kantona ima tridesetak te apeliraju na resorno kantonalno ministarstvo da na svojoj zvaničnoj web stranici objavi spisak takvih agencija.

(TIP/Izvor: federalna.ba)