Laporta: Gotovo je, kraj. Messi više neće igrati za Barcu. Od nas su tražili nemoguće

Barcelonin predsjednik Joan Laporta je na  press-konferenciji sat i pol objašnjavao kako i zašto je Lionel Messi otišao iz kluba.

Podsjetimo, Messi je jučer trebao potpisati novi petogodišnji ugovor s Barcelonom, da bi klub senzacionalno objavio da Argentinac neće potpisati ugovor i da nakon 21 godine odlazi s Nou Campa. Problem su Barcine financije, koje su godinama u ogromnom minusu, a nakon što je La Liga Realu i Barceloni spustila tzv. salary cap za plaće, Barca u svoj budžet nije mogla ugurati ni Messijevu smanjenu plaću.

“Messi je strašno razočaran”

“Da budemo jasni, Messi je želio ostati. Imao je načelni dogovor s klubom i on nije bio upitan. S Leom smo dogovorili petogodišnji ugovor, a plaćali bismo ga samo prve dvije godine, ostalo bismo dogovorili naknadno. On je pristao i bili smo uvjereni da će to biti dovoljno za financijski fair play. Prije nekoliko sati sam se čuo s Messijem i njegovim ocem. Nema nikakve šanse da se nešto promijeni. Tako je kako je. Počinje nova era bez Messija, njemu ćemo uvijek biti zahvalni. Naravno da je razočaran. Zvao sam ga da dođe na ovu press-konferenciju, ali nije želio”, rekao je Laporta.

Predsjednik je o odluci kluba obavijestio glavne igrače u svlačionici i otkrio kako su reagirali.

“Jučer sam telefonski razgovarao s najstarijim igračima u svlačionici i rekao sam im da nastavljamo bez Lea. Rekao sam im da moramo nastaviti pobjeđivati bez njega i zatražio sam maksimalnu posvećenost i profesionalizam. Naši kapetani u momčadi moraju moći povesti ekipu u novu eru, ovo im je povijesna prilika da se pokažu kao lideri. U svlačionici je tuga. Naravno da su igrači tužni što Lea više neće biti, ali oni su profesionalci koji su svjesni da im je ovo prilika da se dokažu. Jasno im je da je ovo novo razdoblje u klupskoj povijesti i da je na njima velika odgovornost”, kazao je.

Barcelona je tjednima pokušavala s La Ligom dogovoriti model prema kojemu bi probijanje salary capa bilo prihvatljivo za ligu. Vrtjele su se brojne opcije, da bi vodstvo lige na kraju predložilo jedan jedini model koji Laporta nije želio prihvatiti.

“La Liga tražila ogroman novac”

“Jedini način da ispoštujemo fair play bio je dogovor s La Ligom da klubu sljedećih 50 godina uzima dio novca od TV prava kako bi se namirio dug. To nisam mogao prihvatiti jer ne želim da klub bude ičiji talac. To je bilo nemoguće prihvatiti. Barcelona je institucija iznad svih nas, pa i iznad Messija. Njegov ostanak bi u ovakvim uvjetima uništio klub”, rekao je Laporta.

Barcin predsjednik otkrio je da su predviđeni gubici za prošlu sezonu bili 200, a zapravo su čak 487 milijuna eura.

“Sve to je rezultat kriminalnih odluka koje je donosila prošla uprava. Trebalo nam je nekoliko mjeseci samo da shvatimo razmjere financijske katastrofe i nju je nemoguće promijeniti u dva dana. Stalno nalazimo nove probleme u financijskim izvješćima i nove rupe u budžetu. Neke odluke koje su oni donosili je teško uopće shvatiti. Pokušat ću vam objasniti u čemu je točno problem. La Liga ima pravilo četiri naprema jedan. Dakle, da bi ste nekome dali plaću od 25 milijuna eura po sezoni, to morate opravdati zaradom od 100 milijuna, a to je jako puno. Trebali bismo prodati jako puno igrača. Klub radi na tome da smanji budžet za plaće, a s Leovim smanjenim ugovorom on bi iznosio 110 posto dobiti kluba, što je neodrživo. Sve ovo je rezultat groznih ulaganja prošle uprave”, rekao je Laporta.

Laporta je dužnost predsjednika Barcelone ponovno preuzeo u ožujku ove godine nakon što je dobio izbore. U kampanji je stalno tvrdio da će dogovoriti Messijev ostanak, pa su ga novinari pitali je li ovime iznevjerio birače.

“Ja sam obećao da ću napraviti sve da ga zadržimo. Dogovorili smo se, sve smo riješili, ali nismo to mogli formalizirati. Tko je kriv? Ne želim se vraćati na ono što je ova uprava naslijedila, ali jednostavno nismo imali dovoljno vremena da riješimo taj nered. Imali smo puno manje vremena jer smo tek nedavno dobili financijsko izvješće. Vjerovali smo da će Liga imati više razumijevanja, ali što je tu je. Nitko nas nije ucjenjivao, ali ponuda koju smo imali nije bila realna. Novac koji bismo dobili od investitora u La Ligu povećao bi nam salary cap za 15 posto, ali ni to ne bi bilo dovoljno. Ne osjećam se krivim jer sam napravio sve”, odgovorio je.

Hitno smanjenje plaća

Messijev odlazak olakšao je klubu registraciju novih igrača. Laporta je rekao kako je budžet za plaće i dalje prevelik, ali da će sad uspjeti nešto napraviti kako bi Sergija Aguera, Memphisa Depaya i Erica Garciju uopće mogli prijaviti za sljedeću sezonu. Klub ih dosad nije mogao registrirati iz istog razloga iz kojeg nije mogao Messija – zbog probijanja salary capa.

“I dalje trošimo previše, ali registraciju tih igrača sad ćemo napraviti puno lakše. Barcelona mora smanjiti budžet plaća igrača na 65 do 70 posto dobiti kluba. Trenutna situacija je neodrživa i da bismo to popravili, trebat će nam jako puno vremena. Morat ćemo nekako zadovoljiti i sponzore dovođenjem igrača koji će i njima biti atraktivni, a to se neće dogoditi preko noći. No unatoč tome da ulazimo u novu eru bez Messija, svi u klubu smo maksimalno motivirano da nastavimo uveseljavati naše navijače”, zaključio je Laporta.

(TIP/Izvor: Index.hr /Foto: AFP)