Foto: Potpisan Kolektivni ugovor u oblasti zdravstva TK, povećane plate uposlenima u toj oblasti

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona, Božo Jurić u ime Vlade TK i predsjednica Nezavisnog strukovnog  sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK, Adisa Fakić potpisali su u petak  Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području TK.

Ovaj Ugovor podrazumijeva povećanje  ukupnih primanja  zaposlenih u zdravstvu, kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova različitih grupa, a potpisan je na period od 1.8. 2021. godine do 31. 12. 2022. godine.

Premijer TK, Kadrija Hodžić iskazao je zadovoljstvo postignutim dogovorom sa radnicima zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama.

„Na ovaj način smo i jedna i druga strana ispunili funkciju svoje društvene odgovornosti, koja u ovom slučaju podrazumijeva kontinuiranu i kvalitetnu brigu o zdravstvenoj zaštiti građana TK“, kazao je premijer Hodžić.

Osvrnuvši  se na nestabilne zdravstvene prilike premijer Hodžić je ukazao na značaj potpisivanja kolektivnog ugovora, potcrtavši da je postignuti dogovor od izuzetnog značaja za održavanje ukupne stabilnosti TK kao najmnogoljudnijeg kantona u FBiH. On je poručio da Vlada TK ima dva krucijalna zadatka, jedan je zdravstvena zaštita građana TK, a drugi je antikorupcijska borba.

Ministar zdravstva TK, Božo Jurić iskazavši zadovoljstvo nakon pregovora kao član Vlade TK, predsjednik Pregovaračkog tima, te kao zdravstveni radnik naglasio je, da je ovim Ugovorom  osigurana pravna stabilnost uposlenicima u zdravstvenom sektoru u narednom periodu. Pojasnio je, da je prosječno povećanje primanja kroz povećanje koeficijenata plate u prosjeku oko 8 posto.

„Ugovorom su definisane i naknade odnosno stimulacije na platu, koje dobijaju uposlenici u zdravstvu, koji rade sa Covid pozitivnim pacijentima. Ovo je prvi put da se definiše da se stimulacije mogu kretati od 10 do 50 % u zavisnosti od trajanja rada sa Covid pozitivnim pacijentima, kazao je ministar Jurić, dodavši da za ovakvu vrstu naknade uposlenik mora imati pisanu odluku neposrednog rukovodioca.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog  sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, Zijad Latifović zahvalio se Kantonalnoj vladi i premijeru TK na postignutom dogovoru, ocijenivši da je ovaj Kolektivni ugovor jedan od najboljih u zdravstvenom sektoru u cijeloj BiH.

-Mi smo bili kooperativan partner, pa smo određene zahtjeve ostavili za neka druga vremena, povukli zahtjeve i omogućili Vladi TK da u okviru postojećih sredstava ispuni Kolektivni ugovor, poručio je Latifović.

(TIP)