Tuka: Bio sam spreman ostati i bez noge samo da ponosno prođem kroz cilj

osanskohercegovački atletičar Amel Tuka nakon osvajanja šestog mjesta u utrci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju izjavio je da se “potajno nadao” da može do medalje, ali da nije nezadovoljan rezultatom s obzirom na to da je u Tokio došao povrijeđen.

Ispunio je cilj, kako kaže, plasmanom u finale.

– Potajno sam se nadao da mogu usrećiti sebe, svoju porodicu i sve moje Bosance i Hercegovce, ali to se nije, nažalost desilo. Međutim, ako uzmemo u obzir da sam u Tokio stigao povrijeđen, nakon mitinga u Londonu, gdje sam doživio povredu stopala, ne smijem i nisam razočaran šestim mjestom. Sretan sam sto sam uopšte nastupio i još sretniji što sam izborio finale. Ispunio sam svoj cilj plasmanom u finale u izuzetno jakoj konkurenciji. Finale je lutrija i što moj trener kaže, svi smo mogli osvojiti medalju! Šest-sedam atleticara je bilo blizu i odlučivale su nijanse. Svi su mislili da ce Rotich biti zlatni, a na kraju je bio Korir, sto samo pokazuje koliko je bila nepredvidiva utrka – saopćio je Tuka u  pismenom obraćanju bh. medijima.

Kada je u pitanju povreda, dobio je udarac u drugoj krivini u kvadriceps.

– Svi smo bili u gužvi i taj udarac mi je odmogao i izgubio sam korak! Bez obzira na to, ne mogu ništa promijeniti, već samo podići glavu i krenuti dalje, jer još mnogo trka je ispred mene. Ne postoji pad poslije kojeg nisam ustao i nastavio dalje! Kroz mene teče krv bosanska i nikad me niko neće vidjeti kako odustajem, borim se do samog kraja. Večeras sam bio spreman ostati i bez noge samo da završim trku i ponosno prođem kroz cilj – naglasio je bh. atletičar.

Zahvalio je svima na porukama podrške koje mu, kako kaže, mnogo znače i daju snagu da iz svakog iskušenja izađe još jači.

(TIP/Fena)