Općina Banovići pomaže dovršetak izgradnje novog školskog objekta JU OŠ „Banovići Selo“

Općinski načelnik dr. Bego Gutić odobrio je izdvajanje novčanih sredstava iz Budžeta Općine za 2021. godinu za dovršetak izgradnje novog objekta Osnovne škole u „Banovići Selu“ s ciljem pomoći obrazovanju iako ovaj sektor nije u nadležnosti lokalne zajednice.

Naime, iz Općinskog budžeta načelnik Gutić je odobrio 40 hiljada konvertibilnih maraka koja će biti isplaćena sa stavke „Transfer za obrazovanje“.

-„Iz JU OŠ Banovići Selo obratili su nam se zahtjevom za donaciju budžetskih sredstava neophodnih za provođenje završnih građevinskih radova, obezbjeđenje komunalnih i drugih priključaka te provođenje neophodnih procedura, te smo u skladu sa našim mogućnostima osigurali 40 hiljada konveritibilnih maraka. Ono što moram naglasiti jeste da oblast obrazovanja nije u nadležnosti lokalne zajednice ali da moramo svi zajedno raditi na obezbjeđenju boljih uslova života naših građana, te da se zajedno moramo potruditi i da sektor obrazovanja, u ovom slučaju izgradnja novog školskog objekta, bude završena do početka nove školske godine, kako bi naša djeca mogla nastaviti obrazovanje u adekvatnim uslovima“, – kazao je načelnik Gutić.

U proces izgradnje novog objekta Osnovne škole „Banovići Selo“ krenulo se nakon eksproprijacije rudarskog zemljišta od strane Rudnika mrkog uglja „Banovići“ čije se eksploatacione polje nalazi stotinjak metara od objekta. Novi školski objekat gradi se na mnogo boljoj lokaciji, u sredini naseljenog mjesta Selo II u mjesnoj zajednici Banovići Selo, što je sigurnije za buduće generacije osnovaca iz Banovići Sela i Pribitkovića, koji bi trebali novu školsku godinu započeti u novom objektu ukoliko se obezbijedi potrebna nedostajuća finansijska sredstva za dovršetak izgradnje objekta.

Pored pomoći za izgradnju novog školskog objekta, Iz Općinskog budžeta se za oblast obrazovanja izdvajaju značajna sredstva za različite namjene, od uređenja infrastrukture do konkretne pomoći za prvačiće u vidi finansijke pomoći.

(TIP)