Komšić: Više ne živimo ’92, nikoga ne plaše prijeteće izjave onih koji nagrađuju ratne zločince

Na manifestaciji „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.“ u Memorijalnom kompleksu Kovači predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je odbrana Igmana strateški važna jer je čuvala ulaz u Sarajevo.

“Ovih dana obilježava se još jedna godišnjica herojskog otpora branilaca grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine na lokalitetu Igmana koji je bio strateški važno mjesto u cjelokupnoj odbrani države Bosne i Hercegovine. Prije nego što bilo šta kažem, želim još jednom da istaknem neizmjeran dug koji svi imamo prema braniocima Bosne i Hercegovine koji su na području Igmana dali svoje živote za domovinu. Bez njih nije moguć nikakav govor o odbrani Igmana, Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu je od strane četničkog agresora pobijeno preko jedanaest hiljada civila, a od toga 1.601 dijete. Ne smijem ni zamisliti da šta bi se dogodilo da nisu odbranjene neke od ključnih tačaka za odbranu grada i države poput Igmana. Nema sumnje, i barem je to danas jasno, dogodila bi se još jedna Srebrenica. To se nije desilo samo zahvaljujući onima koji su bili spremni da se bore i da rizikuju vlastite živote, za živote svih nas. Nije se popustilo pred terorom agresora i zato danas imamo privilegiju da uživamo u slobodi.

Sloboda građanima grada Sarajeva nije bila namijenjena. Namijenjeno im je bilo uništenje. Kao i uništenje države kao takve. To se najbolje vidi po intezitetu agresorskih dejstava u trenucima takozvanih pregovora. Na ovaj grad, u pravilu je najveći broj granata padao u trenucima kada su predstavnici legalnih vlasti Republike BiH bili primorani da sjednu za stol sa pobunjenicima i zločincima. Ubijajući djecu ovog grada htjeli su nas natjerati da odustanemo od države.

Zato danas niko nema pravo da odustane od države. Nikoga više ne plaše prijeteće izjave političara koji nagrađuju ratne zločince, veličaju ratne zločine, odbacuju zakon o zabrani negiranja genocida. Nisu nas dakle savladali tenkovima, avionima i svim mogućim oružjima kojima su raspolagali, pa prema tome, trebaju znati da njihove izjave i isprazna galama više nikoga ne plaše.

Mi više ne živimo ni 1992. a ni 1995. godinu, niti imamo bilo kakve iluzije o mogućnosti pokajanja za zločine koji su počinjeni. I zato im i ovom prilikom možemo poručiti, da mogu pričati i govoriti šta god žele, njihovo mišljenje o državi nas više i ne zanima, ali nikada više neće uraditi ono što su prije skoro tri decenije radili. To nije samo moje uvjerenje, nego uvjerenje svih ljudi koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu, a nas je više. I puno je više volimo nego što je mrze oni koji je mrze. Takvi su bili i oni koji danas više nisu sa nama. Hvala im još jednom”, kazao je Komšić.

(TIP/Nap)