Bosanac kreće biciklom iz Njemačke u rodnu BiH, preći će put od 3.000 km

Bosanac Suad Buljubašić, vozač autobusa u njemačkom gradiću Bottropu kod Dortmunda, je pri pokušaju da skine nekoliko kilograma prije četiri godine otkrio biciklizam, ali i nakon što je sa 145 kilograma spao na 90, nastavio je da vozi svakodnevno. U subotu namjerava da krene bicikom do rodne BiH, na put dug 3.000 kilometara, piše njemački Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Kada je Buljubašić tek počinjao, prelazio je po 20 kilometara na dan, no sada vozi i 300 dnevno i ima tačno određenu dnevnu rutinu. Ujutro vozi bicikl, u podne se brine o svojoj porodici a popodne sjeda za volan autobusa. “Zato sam preuzeo večernju smjenu,” izjavio je on za WAZ.

Voznja biciklom do Bosne neće biti prvi takav poduhvat za njega. Prije dvije godine se pridružio grupi koja je vozila od Bottropa do Bosne, preko Austrije i Slovenije.

“U alpskim dolinama je bilo osam stepeni i padala je kiša. Gore na planinama je bilo minus četiri i padao je snijeg. A mi u kratkim pantolama,” sjetio se Buljubašić.

WAZ piše da je Buljubašićev poduhvat podstakao jednog BiH državljanina u Švedskoj da pokrene akciju prikupljanja donacija za djecu sa poteškoćama u razvoju. On ce se Buljubašiću, koji će prvo voziti 700 kilometara do švedskog Degenforsa, pridružiti i skupa će voziti od Malmea do Bosne.

Trenutno je jugoistočnu Evropu zahvatio toplinski val koji će potrajati. Zato su planirali da pređu ne više od 200 kilometara na dan, obzirom da temperature dostižu i 40 stepeni, navodi N1.

“Ako bude potrebno, voziti ćemo noću. Računamo s tim da ćemo stići za 14 dana ali možda uspijemo i za 12,” kaže Buljubašić.

Obroci su također isplanirani. Ujutro normalan doručak sa zemičkama, u podne obrok od riže i navečer puno proteina.

“Moracemo piti puno tekućine. Računam da cu gubiti četiri do pet litara na dan,” zaključio je on.

(TIP/Foto: Facebook)