Mahir dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada

Univerzitet u Cambridgeu proglasio je bosanskohercegovačkog matematičara Mahira Hadžića za dobitnika jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada.

Nagradu Adams (Adams Prize) svake godine zajedno dodjeljuju Matematički fakultet i Koledž St John’s koja se više od 150 godina dodjeljuje nekom od matematičara baziranim u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, za vrhunska postignuća u matematičkim naukama.

Ime dr. Mahira Hadžića, tako se našlo među imenima najpoznatijih svjetskih matematičara i fizičara – dobitnika Adamsove nagrade – među kojima su James Clerk Maxwell, William Hodge, Subrahmanyan Chandrasekhar, Mohammad Abdus Salam, Stephen Hawking, Roger Penrose i mnogi drugi poznati svjetski naučnici koji su nagradu dobili u vrijeme dok su bili predavači na britanskim univerzitetima.

Adamsovu nagradu Hadžić je, kako stoji na oficijelnoj stranici Univerziteta u Cambridgeu, a koji dodjeljuje nagradu, dobio za svoja postignuća iz oblasti parcijalnih diferencijalnih jednačina.

Hadžić je, sudeći po spisku dobitnika Adamsove nagrade prvi matematičar s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio ovo visoko naučno priznanje, prenosi Radiosarajevo.ba.

(TIP)