Pomozite sebi, uzimajte hranu koja je u skladu sa vašom krvnom grupom

Pravilna ishrana jako je važna za zdrav i dug život, a doktor Piter D’ Adamo tvrdi kako treba da je prilagodimo svojoj krvnoj grupi. Osim što je dobra za naše zdravlje, pravilna ishrana može da nam pomogne i u gubitku viška kilograma, ali važno je znati koje namirnice smijemo konzumirati.

Krvna grupa 0

Ishrana treba da vam bude bazirana na visokom unosu proteina, nemasnog mesa, mliječnih proizvoda, ribe, povrća, graška. Za mršavljenje su najbolji morski plodovi, alge, crveno meso, brokoli, špinat i maslinovo ulje, dok pšenicu, kukuruz i mliječne proizvode treba izbjegavati.

Krvna grupa A

Treba da izbjegavate meso i birate vegetarijansku ishranu s puno graška, voća i povrća, kao i zrnastih žitarica. Za mršavljenje su najbolji plodovi mora, povrće, ananas, maslinovo ulje i soja, ali treba izbjegavati mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz i grašak.

Krvna grupa B

Izbjegavajte kukuruz, paradajz, kikiriki i sjemenke susama. Pileće meso može također biti loš izbor. Jedite zeleno povrće, jaja, crveno meso i mliječne proizvode s nižim procentom masti. Za mršavljenje, treba da birate zeleno povrće, jaja i džigericu, ali izbjegavajte piletinu, kukuruz, kikiriki i pšenicu.

Krvna grupa AB

Vaša ishrana treba da uključuje tofu, morske plodove, mliječne proizvode i zeleno povrće zbog manje količine želudačne kiseline u želucu. Izbjegavajte kofein, alkohol i dimljene suhomesnate proizvode. Za mršavljenje su najbolji tofu, plodovi mora, zeleno povrće i alge, ali treba izbjegavati piletinu, kukuruz, heljdu i grašak, piše B92.

(TIP/Foto: Pixabay)