Nastavak suđenja za spornu nabavku respiratora

Sud BiH zakazao je za danas nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Na ročištu održanom 16. jula, tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić iznio je set materijalnih dokaza kojima se, kako je rekao, potvrđuje organizovano i sinhronizovano djelovanje optuženih.

Pašić je iznio i set materijalnih dokaza kojima je, kako je rekao, želio pokazati da su svi akti u vezi s uvozom respiratora modelirani 24. aprila 2020. godine i u kojima je naveden drugi model respiratora.

Odbrane su više puta prigovarale na način izvođenja dokaza, zahtijevajući da Tužilac prestane komentirati dokaze koje ulaže.

(TIP/Srna/Foto: BIRN/Arhiva)