Tabaković i Duraković: Plakati s likom Mladića necivilizacijski i sramotni

Šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković i predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković osudili su slučaj ponovnog negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca u Srebrenici, gdje su jučer osvanuli plakati s likom Ratka Mladića.

Tabaković je u izjavi za Fenu potvrdio da su plakati uklonjeni ubrzo nakon što su postavljeni, poručivši da su oni koji veličaju ratne zločine i zločince odgovorni moralno za genocid i spremi genocid ponovo počiniti.

Lijepljenje plakata s likom Mladića, kako ističe, sramotan je čin za grad u kojem je počinjen genocid, a negiranje zločina je završna faza genocida.

– Koliko god se mi trudili da budemo realni da je zločin genocida činio politički vrh tadašnje Republike Srpske, naši komšije nastoje da nas razuvjere da to nije tako i da iza zločina stoje kolone ljudi i oni koji potpisuju peticiju su saučesnici u genocidu – izjavio je Tabaković.

Izražava uvjerenje da će doći vrijeme kada će se “naše komšije odreći onih koji su počinili genocid i osuditi ih kao ratne zločince”.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković za Fenu je rekao da je postavljanje plakata s likom zločinca Ratka Mladića “posljedni trzaj necivilizacijskog ponašanja”.

– Ovakve aktivnosti su dovele do toga da visoki predstavnik nametne zakon i zabrani veličanje ratnih zločinaca i negiranje presuda međunarodnih i domaćih sudova. Ono što nas ohrabruje jeste da zakon bude validan i primjenjiv kako bi mogli da pravimo krivične prijave protiv organizacija, pojedinaca, i svih onih koji budu radili ovakve aktivnosti. Mi trebamo biti strpljivi i sačekati da zakon bude aktivan – podvlači Duraković.

Kad zakon bude primjenjiv, najavio je, bit će upućene prijave protiv odgovornih za negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca.

– Mi ćemo po prvi put imati priliku da ovakve krivično gonimo i jedva čekamo dan da zakon bude primjenjiv. Riječ je o sistemskom negiranju genocida koje je intenzivirano u proteklih nekoliko godina i to nas zabrinjava – istakao je Duraković.

(TIP/Fena)