TK: Prezentovane ključne mjere u borbi protiv korupcije

Tim za prevenciju korupcije Vlade Tuzlanskog kantona uz podršku Misije OSCE-a BiH održao je u utorak interresorni sastanak na kojem su prezentovane ključne mjere. U fokusu su bile mjere čija je implementacija predviđena u prvoj godini po usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2021 – 2024. godine i  Akcionog plana za provođenje strategije za borbu protiv korupcije 2021 – 2024. godine, odnosno mjere koje je potrebno provoditi kontinuirano.

Predstavnici Vlade TK, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), pravosuđa, Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, Zavoda za javno zdravstvo, te institucija u nadležnosti kantona imali su priliku aktivno učestvovati u diskusiji o provedbi strateških mjera.

Naglasivši da u dosadašnjoj brobi protiv korupcije naša zemlja ima generacijske neuspjehe i da to trenutno predstavlja najveći problem Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić kazao je da je za suočavanje s tim Vlada TK počela ozbiljnim pripremama.

„Prva priprema je označila izradu Strategije borbe protiv korupcije koju danas prezentiramo i u kojoj faktički određujemo iskorake koji ćemo u sljedeće 4 godine, u kojima ćemo provesti ovu strategiju, da označimo kao prioritetne. Tu se nalazi čitav set institucionalnih zakona, normi. Evo neke zakone smo već proveli kroz Skupštinu TK i sve je to, dakle, napor da pokažemo da ovo društvo može istrajati u borbi protiv korupcije“, kazao je ovom prilikom premijer Hodžić.

O samom procesu izrade strategije govorio je predsjednik Tima za prevenciju korupcije Tuzlanskog kantona Miralem Halilović te su prezentirane  mjere iz oblasti zdravstva, obrazovanja i unutrašnjih poslova.

Među strateškim ciljevima u borbi protiv korupcije identificirani su, pored ostalog, razvijanje, promoviranje i provođenje preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, te unaprjeđenje procesa imenovanja i razrješavanja rukovodilaca javnih institucija, zapošljavanja svih uposlenika, jačanja etike i integriteta u javnim istitucijama.

Borba protiv korupcije, rečeno je ovom prilikom, podrazumijeva uključivanje značajnih kapaciteta tijela za sprječavanje korupcije i institucija sa obavezama iz strategija i akcionih planova na svim nivoima vlasti  u Bosni i Hercegovini.

(TIP)