Rafteri Tuzle u Starim Banovcima na regati ”Dunavske avanture”: Regate na bistroj Plivi i mutnom Dunavu

Rafterski karavan je prošlu sedmicu krenuo u samo srce Bosne i Hercegovine, na bisernu rijeku Plivu. Domaćin regate je bio novoosnovani Rafting klub Pliva iz Šipova.

Nakon kratkog rafterskog spusta i druženja, domaćin je za goste, rafting klubove iz Tuzle, Žepča, Jajca, Starih Banovaca i Jezera organizovao posjetu Izvorištu rijeke Plive i nadaleko poznatim I čudesnim Janjskim otokama. Takva se iskonska ljepota se rijetko susreće. Nakon toga za raftere regije uslijedio je novi poziv koji se ne odbija. Klub ekstremnih sportova Pustolov iz Starih Banovaca iz Srbije, 6.7.2021. godine organizovao 14. veslačku regatu pod nazivom “Dunavske avanture”.

Iz Bosne u Stare Banovce su došli Rafting klub “Tuzlak”, RK “Vatrogasac”, RK “Olovo”, RK “Žepče, RK “Pliva”, a iz Zavidovića je doputovala ekipa od čak 40 raftera. Uz još nekoliko rafterskih klubova iz Srbije, okupilo se oko 150 raftera.

Zbog visokog vodostaja Dunava izazvanog obilnim kišama, pod vodom su nestale skoro sve prostrane pješčane plaže na Belegiškim adama. Za raftere je ih ostalo taman toliko da se čamcima dovezu do njih i da organizuju kupanje čak i ovako u neobičnim okolnostima. A kupanje je baš godilo jer su se rafteri noć ranije uz muziku lokalnih bendova družili do zore. Bila je to prilika da se i nekoliko raftera vječnih rokera, lati gitare i pokažu šta znaju. Druženje uz fruškogorska vina, dunvsku ribu i riblju čorbu se nije moglo ljepše završiti.

I na kraju našlo vremena i za dogovore kuda dalje. Izbor je na pao crnogorsku ljepoticu, na čuvenu rijeku Taru. Rafterski karavan ide dalje, jer priroda ih sebi zove.

 

(TIP)