Istraživanje otkrilo koju osobinu dijeli većina sretnih parova

Prema ovoj studiji, najvažniji čimbenik zadovoljstva u vezi kad je u pitanju moć nije međusobni odnos snaga, već osobna razina moći koju svaka osoba za sebe vjeruje da ima.

Istraživači sa Sveučilišta Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) i Sveučilišta Bamberg objavili su nedavno da uz komponente poput međusobnog povjerenja, poštovanja i predanosti postoji još jedan bitan faktor za sretnu vezu – visok osjećaj osobne moći.

Utjecaj na druge ljude

Do tih su podataka došli nakon intervjuiranja 181 para, koji su u prosijeku osam godina proveli zajedno, a barem mjesec dana zajedno i žive. Sudionici u dobi od 18 do 71 godine odgovarali su na pitanja o raznim aspektima veze, poput predanosti, a istraživači su izračunali i odnos snaga među partnerima.

Jedan od autora studije dr. Robert Körner s Instituta za psihologiju MLU objasnio je da u ovom slučaju ‘moć’ podrazumijeva utjecaj na druge ljude i uspješno odupiranje pokušajima drugih da utječu na njihovu sreću.

Prema ovoj studiji, najvažniji čimbenik zadovoljstva u vezi kad je u pitanju moć nije međusobni odnos snaga, već osobna razina moći koju svaka osoba za sebe vjeruje da ima.

“Da bi održali sretnu vezu, oba partnera moraju imati priliku donositi odluke o zajedničkom životu; jer u suprotnom neće biti zadovoljni”, rekao je Körner i dodao da su subjektivni osjećaj moći i sposobnosti slobodnog djelovanja posebno pozitivno utjecali na kvalitetu odnosa.

Spol više ne igra toliko veliku ulogu u dinamici moći

Ranije su studije pokazale da je moć u prošlosti rijetko bila uravnotežena u vezama, a muškarci su često imali veći utjecaj na odluke nego žene. Kako se društvo odmaklo od tradicionalnih rodnih uloga, dinamika moći se pomaknula, napominju istraživači.

“Romantični odnosi postali su ravnopravniji, posebno u zapadnim društvima”, rekao je Körner.
Iako su se rodne uloge s vremenom sigurno promijenile, istraživači su otkrili da muškarci i dalje imaju više pozicijske moći u tradicionalnom smislu – poput većeg dohotka i višeg obrazovanja, ali i veću potrebu za donošenjem odluka, prenosi N1.

“S obzirom na pozicijsku moć, primijećena je neravnoteža”, napisali su autori. Žene još uvijek imaju manje položajne moći od muškaraca, i dalje postoji razlika u plaćama među spolovima, a muškarci rade na bolje plaćenim poslovima, prenosi Večernji list.

Ipak, istraživači kažu da ovi čimbenici nisu mnogo utjecali na kvalitetu odnosa.

“Štoviše, čini se da su mnoge žene zadovoljnije s vezom kad im se partner u vezi osjeća kao da je on glavni” objasnio je autor za Best Life.

(TIP/Foto: Instagram)