Svečanom ceremonijom otvorene Olimpijske igre u Tokiju

Svečanom ceremonijom danas su zvanično otvorene ljetne Olimpijske igre u Tokiju, glavnom gradu Japana, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanost je započela velikim vatrometom, a nastavljena je odavanjem počasti žrtvama pandemije koronavirusa.

U predstavljanju reprezentacija su tradicionalno prvi bili Grci, a nakon toga se krenulo abecednim redoslijedom.

Zastavu Bosne i Hercegovine su na ceremoniji otvaranja OI u Tokiju nosili bh. olimpijci, džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka.

Otvaranju je prisustvovalo samo 950 VIP gostiju, s obzirom na to da je gledaocima zbog pandemije zabranjen dolazak na sve događaje na OI.

S druge strane, ispred olimpijskog stadiona održani su protesti za vrijeme ceremonije otvaranja OI. Grupa ljudi se okupila kako bi protestovala zbog organizacije Olimpijskih igara, koje se po njima nisu trebale ni održati zbog pandemije koronavirusa.

Bosnu i Hercegovinu će na OI u Tokiju predstavljati sedmero sportista – Larisa Cerić (džudo), Lana Pudar (plivanje), Emir Muratović (plivanje), Amel Tuka (atletika), Mesud Pezer (atletika), Nedžad Husić (taekwondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

OI u Tokiju se održavaju od 23. jula do 8. augusta, a sportisti će se takmičiti u ukupno 33 discipline. Na programu je 339 događaja na ukupno 42 borilišta.

(TIP/Izvor: Anadolija)