Policajci TK-a i dalje imaju najniže plate u FBiH

Policijski službenici u Tuzlanskom kantonu još nemaju potpisan kolektivni ugovor, a sporazum koji je potpisan sa Vladom TK-a u zamjenu za kolektivni ugovor uskoro ističe. Ipak, u Sindikatu MUP-a su optimistični da će se pregovori koji traju već nekoliko mjeseci uskoro okončati dogovorom koji će značiti i približavanje optimalnoj plati i izjednačavanju sa primanjima policajaca u drugim kantonima.

– Očekujemo narednih dana finaliziranje ugovora. Napravljeni su fini iskoraci, čini se da ova Vlada shvata svoje obaveze prema policajcima, jer vjerovatno ćemo postići dogovor da se povećaju primanja policijskim službenicima. S obzirom na to da smo u sredini budžetske godine, možda to povećanje neće ići odmah, ali dinamika će svakako biti usaglašena, kaže nam Hasan Alić, predsjednik Sindikata MUP-a TK-a.

Policajci u TK-u, uz policajce iz Posavskog kantona, imaju najniže plate u Federaciji BiH. Policijski službenik koji ima čin policajca ima osnovnu platu od 698 KM. Za isti posao, policijski službenik u Kantonu Sarajevo dobije 250 KM više. Izjednačavanje plata policijskih službenika u FBiH zakonski je utvrđeno još prije 10 godina, ali nijedna vlada nije usvojila kantonalni zakon o platama i naknadama policijskih službenika, koji je prema federalnom zakonu morao biti usvojen u roku od 90 dana.

Kantonalni zakon je trenutno u proceduri, a kada će biti usvojena konačna verzija, nije poznato. Vlada TK-a povećanje plata želi riješiti kroz kolektivni ugovor.
– U toku su pregovori o kolektivnom ugovoru i možda oni donesu poboljšanje kada je u pitanju materijalni status policijskih službenika. Vjerujem da ćemo doći do dogovora, jer zahtjevi policajaca su apsolutno opravdani, ističe resorni ministar Midhat Dobrnjić.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)