Video: Od ponedjeljka distribucija 115.370 doza vakcina u FBiH

U ovoj sedmici u Federaciji BiH smo distribuirali 57.994 doze vakcina, a od ponedjeljka idemo sa distribucijom 115.370 doza vakcina protiv koronavirusa – izjavio je danas nakon sjednice Vlade FBiH vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Da bi se ostvario kolektivni imunitet, kaže da je potrebno da se svi građani vakcinišu jer će na osnovu toga biti manji broj umrlih i građana koji moraju ići u bolnice.

Najavio je da će u ponedjeljak biti održan sastanak Odbora za koordinaciju plana vakcinisanja FBiH na kojem će se razgovarati i o otvaranju vakcinisanja prema društvenim grupama koje bi sada trebale ući u plan vakcinisanja, ali i svih pojedinaca koji se žele vakcinisati i kojima će sada biti dostupnije vakcine.

Skočibušić se osvrnuo na činjenicu da brojke zaraženih korona virusom blago rastu u Federaciji, kao i susjednim zemljama, tako da je, kako ističe, za očekivati da će četvrti val pandemije zahvatiti i Federaciju.

Poručuje da je vakcinacija naučinkovitija mjera za ublažavanje četvrtog vala.

– Do sada su provedene mjere koje se tiču osiguranja vakcinacije, distribucije i poticanja stanovništva na vakcinaciju. Važno je pokušati potaknuti naše građanstvo u narednom razdoblju kada ćemo imati veću količinu vakcina da se svi odazovu. Posebno je važno da se vakcinaciji odazovu građani stariji od 60 godina s obzirom na to da je smrtnost u Federaciji najviša kod starije populacije – rekao je Skočibušić.

(TIP/Fena/Foto: Almir Razić)