Tužilaštvo BiH: Zaplijenjene cigarete vrijednosti 1,3 miliona KM

Aktivnosti su po nalogu Tužilaštva BiH, realizirali policijski djelatnici SIPA uz potporu uposlenika UIO BiH, Granične policije BiH i policijskih agencija iz oba entiteta.

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA u saradnji sa Upravom za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, izvršili su pretres kamiona –cisterne, u čijoj unutrašnjosti je pronađena veća količina od oko 247 hiljada kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica BiH, koje su sa područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 miliona KM i jedna je od najvećih zaplijena ilegalnih cigareta realiziranih na podučju Bosne i Hercegovine. U ovom predmetu vodi se istraga za kaznena djela: Organiziranje skupine ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe (članak 215.), Neovlašteni promet akciznih proizvoda (članak 210a.) i Krijumčarenje (članak 214.) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije aktivnosti pretresa, slobode je lišen jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku. U združenoj operaciji realiziranoj po nalog Tužiteljstva BiH, sudjelovali su i pružili potporu Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, UINO BiH, Granična policija BiH, MUP RS, MUP Kantona Sarajevo, MUP HNK PU Prozor.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima inetenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao kaznenih djela kojima se nanosi velika šteta budžetu Bosne i Hercegovine.

(TIP/Foto: Arhiva)