Sud BiH potvrdio optužnicu u slučaju ‘Dženan Memić’

Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu Dženan Memić u kojem su optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Optužnica je podignuta 9. jula, a u međuvremenu Sud BiH je ukinuo mjeru pritvora za osumnjičene, te je Dupovcu i Mutapu odredio kućni pritvor.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: 1. Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu, 2. Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj, 3. Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima, 4. Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu, 5. Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život dana 08.02.2016.godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozlijeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi, da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i sa optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozlijede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za kaznena djela:

– Organizirani kriminal a u svezi sa kaznenim djelima: Protuzakonito posredovanje, Pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, Spriječavanje dokazivanja i Davanje lažnog iskaza.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe.

Navode opužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Otac ubijenog mladića Dženana Memića Muriz Memić u prvoj reakciji nakon potvrđivanja optužnice u Sudu BiH za Patriju ističe da je očekivao da će ona biti potvrđena. Optužnica je potvrđena samo dva dana prije pretres pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda FBiH gdje bi trebali biti ispitani vještaci medicinske struke Hamza Žujo i Željko Karan o načinu smrti Dženana Memića.

“Ja mislim i da je Vrhovnom sudu i prije bilo jasno, ali ovo je sad došlo u pravo vrijeme ovo je potvrda da sam govorio istinu. Svi što su izjavljivali da Muriz Memić laže i njihovi advokati Sud BiH im je začepio usta potvrđivanjem optužnice”, kazao je Memić za NAP.

(TIP/Nap)